Bank Islam Teroka Tanah Wakaf Bagi Pembangunan Hartanah

PETALING JAYA: Bank Islam Malaysia Bhd sedang berbincang dengan beberapa pihak untuk meneroka tanah wakaf yang berpotensi untuk dikomersilkan sebagai pembangunan hartanah.

Pengarah Urusannya, Datuk Seri Zukri Samat berkata, tanah wakaf yang telah dikenal pasti bakal dimajukan menjadi pembangunan perumahan mahu pun pejabat.

Bagi tujuan itu katanya, Bank Islam juga telah bekerjasama dengan Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji, Yayasan Wakaf Malaysia dan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) untuk meneroka tanah-tanah wakaf yang berpotensi.

"Kami telah menemui beberapa Majlis Agama Islam untuk mengenal pasti bidang kawasan yang lebih luas untuk dimajukan," katanya.

Pembangunan Menara Wakaf di Jalan Perak, yang bakal menempatkan cawangan Bank Islam kata Zukri, boleh dijadikan satu ikon wakaf di negara ini.

Tanah wakaf tersebut yang berada dibawah pentadbiran Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah dibangunkan oleh TH Technologies Sdn Bhd untuk menjadi bangunan pejabat kelas A, setinggi 24 tingkat.

Bank itu katanya, turut merancang untuk membuka 10 cawangan baru tahun hadapan bagi memenuhi permintaan terhadap produknya yang semakin meningkat.

"Kami telah mengenal pasti enam lokasi bagi cawangan baharu kami, yang termasuk di Alor Setar, Bukit Jelutong dan Seri Petaling," katanya selepas melancarkan cawangan Bank Islam yang ke95 (Cawangan Kota Damansara) di sini.

Bank itu, dijangka membelanjakan antara RM600,000 hingga RM700,000 bagi setiap cawangan baru.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Jamil Khir Baharom turut hadir bagi merasmikan pembukaan cawangan baru itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Emas Ditemui Mati Dibunuh

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain