Penternak Dinasihat Tidak Ternak Ikan Di Musim Tengkujuh - Semasa | mStar

Penternak Dinasihat Tidak Ternak Ikan Di Musim Tengkujuh

KUALA TERENGGANU: Penternak ikan sangkar di Terengganu dinasihati agar menghindari daripada melakukan kegiatan pembenihan dan penternakan ikan pada musim tengkujuh untuk mengelakkan mereka menanggung kerugian yang besar.

Pengarah Jabatan Perikanan negeri Munir Mohd Nawi berkata jabatan itu menerima beberapa laporan berhubung kejadian ikan mati semasa musim banjir baru-baru ini, termasuk kejadian di Laguna Gong Batu Besut yang mengakibatkan kerugian hampir mencecah RM1 juta.

"Pada musim banjir segala air dari ladang kelapa sawit, kilang yang membawa segala kekotoran dan sebagainya masuk ke dalam sungai, menyebabkan pencemaran air berlaku.

"Berkemungkinan juga air tersebut mengandungi bahan kimia yang boleh menjejaskan ternakan ikan dalam sangkar, menyebabkan ikan mati," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Munir berkata musim banjir juga menyebabkan ikan-ikan dalam sangkar terlepas sebagaimana yang terjadi ke atas penternak-penternak ikan siakap di Sungai Marang dalam banjir lepas.

Sementara itu, Persatuan Nelayan Negeri Terengganu berjaya memperoleh kira-kira RM500,000 hasil ternakan udang dalam kolam di Kampung Fikri, Setiu tahun ini.

Pengerusinya Tuan Kecik Husin berkata persatuan itu mengeluarkan kira-kira 117 tan metrik udang dari 15 buah kolam yang diusahakan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain