Kerajaan Beri Peruntukan Untuk Pelbagai Rumah Ibadat - Semasa | mStar

Kerajaan Beri Peruntukan Untuk Pelbagai Rumah Ibadat

PORT DICKSON: Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T. Murugiah berkata sejumlah besar peruntukan disalurkan untuk pembinaan rumah ibadat agama lain tetapi ia tidak dihebahkan.

Katanya pihak kerajaan tidak membesar-besarkan isu peruntukan untuk memenangi hati mana-mana penganut agama.

"Kita memberi setiap orang, tidak ada agama yang dianaktirikan walaupun kita telah menjadikan Islam sebagai agama rasmi di negara kita, tetapi kepentingan agama lain pun diambil kira dan setiap kali peruntukan pun memang untuk kuil disalurkan melalui MIC," katanya kepada pemberita selepas menutup Kolokium Sekretariat Rukun Negara di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai isu perbezaan peruntukan rumah ibadat Islam dan bukan Islam yang ditimbulkan oleh Anggota Parlimen Taiping, Nga Kor Ming.

"Dia tak nampak yang kuil India pun kita bagi, gereja pun kita bagi, tokong Cina pun kita bagi tetapi dia tak nampak, dia nampak kita bagi masjid," kata Murugiah.

Beliau berkata dalam Barisan Nasional pun terdapat Menteri dan Timbalan Menteri yang memohon dari kerajaan untuk membina rumah ibadat untuk penganut agama masing-masing.

"Saya minta semua orang supaya akur dengan perlembagaan. Jangan kita nak jadi jaguh kampung dengan kita mengungkitkan isu-isu yang boleh menyakitkan hati kaum lain, agama lain," katanya.

Sikap inilah yang akan menyebabkan negara ini terjebak dalam pelbagai masalah, katanya.

Sepatutnya sebagai rakyat, mereka perlu memahami apa yang termaktub dalam perlembagaan dan tidak perlu mempertikaikan kontrak sosial yang sudah wujud sejak sekian lama, katanya.

"Ini yang kita tidak faham, benda-benda ini sudah pun dipersetujui dari awal-awal lagi, semua orang kena akur pada perlembagaan, jangan kita sebagai parti pembangkang boleh buka mulut dan tanya macam-macam soalan yang boleh mengelirukan kaum lain dan menyakiti kaum lain," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain