Tokuyama Akan Melabur RM12.5 Bilion Di Malaysia - Semasa | mStar

Tokuyama Akan Melabur RM12.5 Bilion Di Malaysia

TOKYO: Pengeluar silikon Jepun, Tokuyama Corporation, akan melabur RM12.5 bilion di dalam satu tempoh masa untuk mengeluarkan komponen sel solar di Taman Perindustri Samalaju di Sarawak, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

"RM5.5 bilion diperuntukkan bagi pelaburan 10 tahun pertama dengan tambahan RM7 bilion bagi tempoh 10 hingga 15 tahun lagi," katanya selepas pertemuan dengan para pegawai tinggi syarikat itu di sini.

Muhyiddin, yang sedang dalam misi pelaburan dan perdagangan khas ke Jepun dari dari 710 Disember, berkata pelaburan Tokuyama itu telah diluluskan pada 2008 dan kerajaan Sarawak telah mengenal pasti satu lokasi projek itu.

Kilang itu, yang akan mengeluarkan polihabluran silikon bagi sel solar, dijangka memulakan operasi pada 2011. Muhyiddin berkata projek itu dijangka menyumbang RM19 bilion kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) bagi tempoh tersebut.

Sementara itu, Tokuyama, telah membekalkan ramuan kepada pengeluar wafer, yang termasuk Sumco Corp, Renewable Energy Corp dan MEMC Electronic Materials.BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain