Parlimen Sentiasa Dikawal Ketat Elak Ancaman Luar - Semasa | mStar

Parlimen Sentiasa Dikawal Ketat Elak Ancaman Luar

KUALA LUMPUR: Kerajaan sentiasa mengetatkan kawalan keselamatan di kawasan Parlimen kerana lokasinya turut diklasifikasikan sebagai satu daripada 110 sasaran utama sebarang bentuk ancaman yang boleh menggugat keselamatan negara, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Jelaing Mersat.

"Kawasan Parlimen menjadi sasaran nombor satu dan tempat ini dikawal ketat walaupun sekali sekala ada halhal yang tidak diingini berlaku kerana ramai orang keluar masuk," katanya ketika menjawab soalan tambahan Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Tan terdahulu meminta penjelasan berhubung penarafan keselamatan di kawasan Parlimen serta kemungkinan ancaman besar terhadap sasaran penting dalam negara, termasuk kemungkinan berlaku serangan berani mati.

Jelaing berkata kerajaan sentiasa meningkatkan tahap keselamatan bukan saja di lokasi yang menjadi sasaran utama, malah di 339 lokasi yang diklasifikasikan sebagai sasaran kedua.

Katanya sehingga kini kerajaan berpuas hati dengan kawalan di kawasan sasaran utama dan sasaran kedua itu.

"Bagaimanapun ada juga kejadian yang tidak diingini berlaku dan atas sebabsebab itu juga kita melaksanakan kajian bagi meningkatkan sistem kawalan termasuk memasang kamera litar tertutup (CCTV) dan menempatkan anggota-anggota keselamatan di kawasan berkenaan," katanya.

Terdahulu menjawab soalan Hamim Samuri (BN-Ledang) Jelaing berkata kerajaan komited dalam meningkatkan langkah keselamatan di tempat-tempat yang menjadi sasaran penting di seluruh negara.

Beliau berkata sehingga hari ini tahap keselamatan sasaran penting di seluruh negara adalah terkawal dan dikawal selia oleh Angkatan Tentera Malaysia, Pasukan Polis Bantuan dan syarikatsyarikat kawalan keselamatan swasta.

"Di samping itu, kerajaan dari semasa ke semasa memantau sebarang bentuk ancaman ke atas manamana sasaran penting negara menerusi maklumat risikan," tambahnya. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain