MB Jamin Laporan Tanah Runtuh Bt Antarabangsa Tak Akan Dipolitikkan - Semasa | mStar

MB Jamin Laporan Tanah Runtuh Bt Antarabangsa Tak Akan Dipolitikkan

PETALING JAYA: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yakin laporan siasatan tanah runtuh di Bukit Antarabangsa pada Disember tahun lepas tidak akan dipolitikkan.

Menurut beliau, pendedahan laporan berkenaan bukan untuk menuding jari dengan menyalahkan mana-mana pihak berhubung kejadian malang tersebut.

"Kita mahu memberi maklumat kepada mereka yang terlibat serta kepada keseluruhan rakyat supaya kita sama-sama belajar daripada kejadian tersebut dan cari jalan mengatasi masalah ini.

"Ia bukanlah bertujuan untuk mencerca sesiapa tapi untuk buat analisa dari sudut kejuruteraan untuk mencari jawapan mengapa dan bagaimana perkara ini berlaku.

"Saya berterima kasih kepada kerajaan Pusat (kerana dedahkan), saya yakin perkara ini tidak dipengaruhi oleh sistem birokrasi dan ia juga tidak akan dipolitikkan," katanya ketika ditemui media selepas majlis pelancaran buku 'Mendepani Zaman: Melayu untuk Abad ke-21' tulisan Ahli Dewan undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai keputusan kerajaan Pusat meluluskan permohonan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) untuk mendedahkan laporan tersebut kepada orang-ramai.

Hari ini, salinan laporan berkenaan telah dijual kepada umum di MPAJ.

Pada 25 November lalu, MPAJ menulis surat kepada Kementerian Kerja Raya bagi memohon laporan mengenai kejadian tanah runtuh di kawasan terbabit tidak lagi diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972.

Permohonan itu dibuat MPAJ selepas Jabatan Kerja Raya (JKR) menyerahkan laporan teknikal berkenaan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) itu, yang kemudian mahu ia didedahkan kepada orang-ramai.

Dalam tragedi awal pagi 6 Disember tahun lepas, lima orang terkorban, manakala 14 banglo musnah.

Sementara itu, ditanya sama ada beliau berpuas hati dengan hasil laporan tersebut, beliau berkata: "Laporan ini masih lagi diperbincangkan, tapi inilah laporan daripada mereka yang profesional."

Selain itu menurut Abdul Khalid, kerajaan negeri akan mengadakan pertemuan di antara MPAJ dan penduduk Bukit Antarabangsa pada Januari tahun depan.

"Kita akan adakan perjumpaan dengan penduduk serta beberapa pakar pada awal Januari depan bagi membincangkan untuk mengatasi masalah ini supaya tidak berlaku lagi.

"Malah kita juga akan membincangkan apakah usaha yang boleh dibuat untuk mengurangkan beban mereka yang menghadapinya," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!