BTN Akan Tetap Diteruskan Dengan Modul Baru

PETALING JAYA: Kurikulum baru kursus Biro Tata Negara (BTN) yang mencerminkan gagasan 1Malaysia akan tetap diteruskan walaupun mendapat kritikan banyak pihak termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, kerajaan tetap mempertahankan keputusan untuk merombak modul BTN sedia ada selaras dengan matlamat untuk menyatukan semua etnik di negara ini.

"Katalah(komen)... kritiklah, tapi kabinet dah buat keputusan untuk rombak modul BTN agar lebih relevan," katanya ketika dihubungi mStar Online semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Dr Mahathir supaya mengekalkan modul BTN sedia ada kerana menurutnya ia sudah cukup baik dalam memupuk semangat kenegaraan di kalangan rakyat.

Baru-baru ini Mohamed Nazri berkata kurikulum BTN akan dirombak bagi mencerminkan gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Isu BTN memuncak apabila kerajaan Selangor pada bulan lalu, memutuskan melarang kakitangan dan pelajar institut pengajian tinggi (IPT) milik penuh kerajaan negeri itu daripada mengikuti kursus atau program BTN berkuatkuasa serta-merta.

Arahan kerajaan Selangor itu dikeluarkan kerana program BTN didakwa sekadar sesi membasuh otak yang sengaja diolah Barisan Nasional (BN) untuk meracuni pemikiran peserta bagi membenci pembangkang selain dijadikan tempat memupuk semangat perkauman di kalangan peserta yang boleh memecahbelahkan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Pada 2 Disember lalu, Pulau Pinang turut mengikut langkah Selangor melarang semua kakitangan kerajaan negeri mengikuti kursus Biro Tata Negara (BTN), berkuat kuasa serta-merta.

Tambah Mohamed Nazri, Dr Mahathir berhak untuk memberikan sebaran komen mengenai keputusan merombak modul BTN, namun Kabinet tetap mempertahankannya.

"Saya faham Tun Mahathir tetap sokong BTN, beliau tak suruh kita hapuskan, tapi modul sedia ada tidak selaras dengan konsep gagasan 1Malaysia.

"Jadi kita rombak untuk mantapkan lagi kursus itu. Kalau dulu mungkin hanya tumpukan pada satu-satu kaum sahaja, tapi sekarang Perdana Menteri mahu kurikulumnya berpaksikan konsep 1Malaysia," katanya.

Ditanya sama ada keputusan rombakan berkenaan adalah kesan daripada gesaan pembangkang yang mahu kursus BTN dihapuskan, beliau menafikan mengenai perkara tersebut.

"Tak ada kena-mengena dengan mereka," katanya.

Dalam pada itu Mohamed Nazri berkata, kerajaan negeri yang dikuasai pembangkang boleh meneruskan hasrat mereka untuk melarang kakitangannya mengikuti kursus BTN namun ia tidak efektif kepada kakitangan awam peringkat pusat yang berkhidmat di negeri-negeri berkenaan.

"Kakitangan peringkat pusat tetap perlu menghadiri kursus BTN walaupun berkhidmat di negeri-negeri pembangkang," katanya.

Artikel Sebelum

Vaksin Untuk H1N1 Selamat Digunakan

Artikel Lain

Sah! GRS menang majoriti mudah PRN Sabah