Gaji Pembantu Rumah Indonesia Masih Berdasarkan Perjanjian Lama - Semasa | mStar

Gaji Pembantu Rumah Indonesia Masih Berdasarkan Perjanjian Lama

KUALA LUMPUR: Sehingga kini Malaysia dan Indonesia masih mengguna pakai perjanjian persefahaman (MoU) mengenai pembantu rumah Indonesia yang ditandatangani pada 13 Mei 2006, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan berkata berdasarkan perjanjian itu penetapan gaji pembantu rumah ditentukan melalui persetujuan di antara majikan dan pembantu rumah berkenaan yang termaktub dalam kontrak pekerjaan.

Beliau berkata isu berkaitan dengan desakan untuk menetapkan gaji yang lebih tinggi kepada pembantu rumah Indonesia tidak pernah dibangkitkan secara rasmi oleh kerajaan Indonesia.

"Perkara ini hanya dilaporkan secara meluas oleh pihak media sedangkan kerajaan Malaysia tidak pernah menerima sebarang desakan atau permohonan daripada kerajaan Indonesia," katanya ketika menjawab soalan Datuk Lilah Yasin (BN-Jempol) yang ingin tahu pendirian kerajaan berkaitan tuntutan gaji pembantu rumah Indonesia yang kini dianggap "amat mahal" serta kemudahan bercuti di hujung minggu.

Sehubungan itu Maznah berkata kementerian berpendapat bahawa soal desakan untuk menetapkan gaji pembantu rumah yang lebih tinggi tidak timbul.

Maznah berkata mesyuarat "Joint Working Group" kelima antara Malaysia dan Indonesia berkenaan isu pembantu rumah yang diadakan pada 19 Nov lepas di Kuala Lumpur tidak mengandungi usul atau agenda berkaitan untuk diperbincangkan.

"Kementerian Sumber Manusia sedang mewujudkan satu peraturan di bawah Akta Kerja 1955 bagi mengadakan suatu peruntukan khusus untuk pembantu rumah yang melibatkan pembayaran gaji secara tetap melalui akaun bank, menyediakan peraturan untuk mewajibkan majikan menyediakan surat pelantikan, dan memberikan satu hari cuti rehat mingguan serta lain-lain faedah," katanya.

Beliau berkata keduadua negara akan bermesyuarat lagi pada Januari tahun depan, yang diharapkan dapat memuktamadkan beberapa isu tertangguh termasuk penetapan gaji dan kontrak pekerjaan bagi pembantu rumah Indonesia.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan daripada Dr Lo' Lo' Ghazali (PAS-Titiwangsa), Maznah berkata Malaysia juga sedang memperinci alternatif bagi mengurangkan pergantungan terhadap pembantu rumah Indonesia, termasuk melatih warga tempatan sebagai pembantu rumah serta mencari negara sumber lain untuk membekalkan tenaga kerja seperti Thailand, Kemboja, Myanmar dan Filipina.

Katanya daripada sejumlah 216,612 pembantu rumah yang sedang berkhidmat dalam negara, 89.7 peratus daripadanya adalah warga Indonesia. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini