Undang-undang Kecil PBT Yang Lapuk Wajar Dipinda - Semasa | mStar

Undang-undang Kecil PBT Yang Lapuk Wajar Dipinda

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pelbagai undang-undang kecil yang digunapakai oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di negara ini wajar dipinda atau diubahsuai jika ia didapati tidak sesuai dengan perkembangan semasa.

Beliau berkata, perkara tersebut penting kerana dengan memperkenalkan kaedah terbaru itu PBT akan dapat melaksanakan tanggungjawab mereka dengan lebih berkesan lagi.

“Mengenai kajian undang-undang kecil yang sudah lama dipakai itu...satu perkara yang harus diberi perhatian,” katanya semasa merasmikan Konvensyen Pihak Berkuasa Tempatan 2009 serta Persidangan Dwi-tahunan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Penguasa-penguasa Tempatan Semenanjung Malaysia (Anulae) ke-23 di Pusat Konvensyen CIDB di sini hari ini.

Muhyiddin berkata demikia ketika mengulas ucapan aluan oleh Presiden Anulae Semenanjung Malaysia, Azih Muda, yang menggesa kerajaan menyeragamkan dan mengkaji semula undang-undang kecil dilaksanakan PBT di negara ini.

“Sebahagian besar undang-undang kecil PBT berada di bawah bidang kuasa kerajaan-kerajaan negeri dan kita menyerahkan kepada pihak ini untuk mengkajinya.

“Jika ada yang berkaitan dengan kerajaan Persekutuan, maka ia boleh dibawa kepada perhatian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan,” katanya.

Mengenai saranan Azih agar peruntukan kepada PBT ditambah daripada RM300 juta dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9) kepada RM3 bilion dalam RMK10, Muhyiddin berkata peruntukan tetap disalurkan kepada PBT, walaupun negara menghadapi impak kemelesetan ekonomi dunia.

“Walaupun kita sedar (peruntukan itu) tidak besar tapi ia diguna sebaik mungkin,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, PBT adalah ejen utama kerajaan dalam melaksanakan agenda kerajaan dalam mendampingi rakyat jelata.

“Sesungguhnya harapan kerajaan adalah untuk melihat warga PBT sebagai penjawat awam yang menjadi front liner (barisan hadapan) kepada kehidupan rakyat keseluruhannya, mempunyai budaya kerja berprestasi tinggi, sentiasa memperkukuhkan integriti dalam pembudayaan kerja yang mengutamakan disiplin,” katanya.

Katanya, kecekapan pengurusan dan sistem penyampaian PBT yang mesra rakyat adalah selaras dengan Gagasan “1Malaysia, Rakyat didahulukan, Pencapaian Diutamakan” yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri.

Jelas Muhyiddin, slogan dan konsep yang diperkenalkan kerajaan tidak akan memberikan apa-apa makna sekiranya tidak diterjemah dalam bentuk budaya kerja positif dan amalan murni di kalangan warga PBT dan pejawat awam keseluruhannya.

Menurutnya, sistem penyampaian perkhidmatan awam juga perlu cekap bagi mengurangkan peluang berlakunya rasuah.

“Malaysia perlu tegas dan berusaha lebih gigih membanteras rasuah dan menegakkan integriti,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.