Undang-undang Kecil PBT Yang Lapuk Wajar Dipinda

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pelbagai undang-undang kecil yang digunapakai oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di negara ini wajar dipinda atau diubahsuai jika ia didapati tidak sesuai dengan perkembangan semasa.

Beliau berkata, perkara tersebut penting kerana dengan memperkenalkan kaedah terbaru itu PBT akan dapat melaksanakan tanggungjawab mereka dengan lebih berkesan lagi.

“Mengenai kajian undang-undang kecil yang sudah lama dipakai itu...satu perkara yang harus diberi perhatian,” katanya semasa merasmikan Konvensyen Pihak Berkuasa Tempatan 2009 serta Persidangan Dwi-tahunan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Penguasa-penguasa Tempatan Semenanjung Malaysia (Anulae) ke-23 di Pusat Konvensyen CIDB di sini hari ini.

Muhyiddin berkata demikia ketika mengulas ucapan aluan oleh Presiden Anulae Semenanjung Malaysia, Azih Muda, yang menggesa kerajaan menyeragamkan dan mengkaji semula undang-undang kecil dilaksanakan PBT di negara ini.

“Sebahagian besar undang-undang kecil PBT berada di bawah bidang kuasa kerajaan-kerajaan negeri dan kita menyerahkan kepada pihak ini untuk mengkajinya.

“Jika ada yang berkaitan dengan kerajaan Persekutuan, maka ia boleh dibawa kepada perhatian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan,” katanya.

Mengenai saranan Azih agar peruntukan kepada PBT ditambah daripada RM300 juta dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9) kepada RM3 bilion dalam RMK10, Muhyiddin berkata peruntukan tetap disalurkan kepada PBT, walaupun negara menghadapi impak kemelesetan ekonomi dunia.

“Walaupun kita sedar (peruntukan itu) tidak besar tapi ia diguna sebaik mungkin,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, PBT adalah ejen utama kerajaan dalam melaksanakan agenda kerajaan dalam mendampingi rakyat jelata.

“Sesungguhnya harapan kerajaan adalah untuk melihat warga PBT sebagai penjawat awam yang menjadi front liner (barisan hadapan) kepada kehidupan rakyat keseluruhannya, mempunyai budaya kerja berprestasi tinggi, sentiasa memperkukuhkan integriti dalam pembudayaan kerja yang mengutamakan disiplin,” katanya.

Katanya, kecekapan pengurusan dan sistem penyampaian PBT yang mesra rakyat adalah selaras dengan Gagasan “1Malaysia, Rakyat didahulukan, Pencapaian Diutamakan” yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri.

Jelas Muhyiddin, slogan dan konsep yang diperkenalkan kerajaan tidak akan memberikan apa-apa makna sekiranya tidak diterjemah dalam bentuk budaya kerja positif dan amalan murni di kalangan warga PBT dan pejawat awam keseluruhannya.

Menurutnya, sistem penyampaian perkhidmatan awam juga perlu cekap bagi mengurangkan peluang berlakunya rasuah.

“Malaysia perlu tegas dan berusaha lebih gigih membanteras rasuah dan menegakkan integriti,” katanya.

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain