Shahrizat Seru Golongan Wanita Teroka Keusahawanan

KUALA LUMPUR: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menyeru golongan wanita untuk berkecimpung dalam bidang perniagaan khususnya dalam bidang kecantikan dan spa yang berpotensi besar.

Shahrizat berkata usahawan wanita dalam negara akan memperolehi banyak faedah dalam bidang perniagaan.

Menurutnya, mereka yang berminat boleh mempelajari kemahiran kecantikan di pusat Lembaga Pendidikan dan Pelatihan Mooryati Soedibyo (LPPMS) yang dilancarkan hari ini.

Katanya, LPPMS adalah sebahagian daripada memorandum yang ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia untuk meningkatkan bilangan usahawan di negara masing-masing.

“Menerusi kerjasama dalam bidang spa dan kecantikan ini juga, kedua-dua negara dapat meningkatkan pelaburan di samping berkongsi kemahiran tersebut,” katanya.

Shahrizat berkata demikian pada sidang akhbar di majlis perasmian Taman Sari Royal Heritage Spa (TSRHS) dan LPPMS di sini hari ini.

Mooryati Soedibya yang merupakan pengasas produk kecantikan Mustika Ratu ialah pemilik TSRHS dan LPPMS.

Sharizat berkata kerjasama sedemikian adalah selaras dengan teras ke-4 Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), iaitu untuk menghasilkan 4,000 usahawan wanita menjelang tahun 2012.

“Jabatan Pembangunan Wanita juga sedang menjalin kerjasama dengan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) untuk merealisasikan matlamat ini.

“Dengan termeterainya kerjasama ini, maka terbuktilah komitmen kerajaan dalam membantu meningkatkan kapasiti wanita khususnya dalam bidang keusahawanan,” tambah Sharizat.

Selain itu, beliau menjelaskan jabatan itu turut meluaskan skop perlaksanaan program dari segi ‘hard skills’ dan ‘soft skills’ iaitu menerusi program Inkubator Kemahiran Ibu Tunggal (IKIT).

Menerusi program ini, katanya, seramai 85 orang Usahawan Microenterprise (IKIT) telah dihasilkan pada tahun 2008.

“Kementerian menyasarkan seramai 252 orang daripada 420 orang peserta IKIT berpotensi untuk bergelar ushawan pada tahun ini,” kata Shahrizat.

Sementara itu, mengenai kenyataan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa beliau akan berdoa kepada Allah supaya memusnahkan masa depan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Umno jika kerajaan pusat enggan memberi royalti minyak kepada Kelantan pada Jumaat lepas, Sharizat berkata rakyat Malaysia pandai membuat perhitungan sendiri.

“Saya bersimpati kerana beliau terpaksa berfikiran sebegini,” katanya.

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain