Muhyiddin Pengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Penggal Persekolahan 2010 - Semasa | mStar

Muhyiddin Pengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Penggal Persekolahan 2010

PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Penggal Persekolahan 2010, di sini.

Mesyuarat tersebut bertujuan untuk meneliti secara dekat persiapan untuk menghadapi sesi baru persekolahan tahun depan, selain memastikan semua isu berhubung penggal persekolahan ditangani sebelum sesi persekolahan 2010 bermula.

Jawatankuasa itu bertanggungjawab untuk memperincikan semua isu berkaitan persekolahan dan mengambil tindakan proaktif bagi menyelesaikan segala isu yang wujud yang melibatkan pelbagai aspek seperti infrastuktur, perabot dan peralatan, penempatan guru, bayaran tambahan dan banjir, demikian menurut kenyataan Kementerian Pelajaran.

Isu-isu yang mungkin timbul semasa sesi persekolahan 2010 telahpun dikenal pasti oleh Jawatankuasa Task Force Penggal Persekolahan yang diketuai oleh Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran (Operasi Pendidikan) Datuk Noor Rezan Bapoo Hashim dengan menggunakan instrumen Database Laporan Akhir Tahun (dBLAT).

Jawatankuasa itu juga turut mengenal pasti tindakantindakan yang perlu atau boleh diambil bagi mengatasi dan mengurangkan masalah yang mungkin timbul pada hari pertama persekolahan.

"Komitmen kementerian adalah untuk memastikan kemudahan asas untuk setiap murid iaitu satu set meja/kerusi dan satu set buku teks bantuan disediakan pada hari pertama persekolahan," menurut kenyataan itu.

Mesyuarat tersebut turut disertai oleh semua pengarah pelajaran negeri dan ketua jabatan Kementerian Pelajaran. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain