Keputusan Petisyen Rayuan SPRM Didengar 17 Disember Ini - Semasa | mStar

Keputusan Petisyen Rayuan SPRM Didengar 17 Disember Ini

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menetapkan 17 Disember ini untuk mendengar permohonan pendakwaan yang memfailkan petisyen rayuan yang sudah melebihi jangka masa yang ditetapkan berhubung keputusan Mahkamah Sesyen melepas dan membebaskan Ketua Pengarah Tourism MalaysIa, Datuk Mirza Mohammad Taiyab Beg, kerana tuduhan rasuah Ogos lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman Zainal Azman Abdul Aziz menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan Timbalan Pendakwa Raya Fariza Hamzah daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) dan peguam bela Saseedharan Menon yang mewakili Mirza, selaku responden.

Terdahulu Fariza dalam hujahannya berkata pihaknya telah memfailkan notis rayuan pada 29 Julai lalu dan setelah menerima nota keterangan dan alasan penghakiman pada 21 Ogos lalu, kemudian memfailkan petisyen rayuan pada 4 September lalu.

Mengenai serahan oleh SPRM di kaunter pengawal pada 19 Ogos yang hanya diterima di bahagian perundangan dua hari kemudiannya, beliau berkata jika mahkamah berpendapat bahawa penyerahan di kaunter pengawal itu adalah sempurna, maka isu kelewatan tidak timbul, dan ia berbentuk tidak memudaratkan kerana berlaku salah faham berhubung tarikh serahan itu. Fariza berkata pihaknya berpendapat Mirza tidak akan diprejudiskan kerana beliau mempunyai hak untuk menjawab segala persoalan dan jawapan yang akan dikemukakan nanti.

Saseedharan pula membantah dengan alasan prosedur yang dilakukan tidak mengikut Seksyen 310 Kanun Acara Jenayah iaitu kegagalan untuk memfailkan apaapa dokumen dalam masa yang telah ditetapkan oleh mahkamah iaitu 14 hari dari tarikh 19 Ogos lepas.

Katanya Seksyen 310 Kanun Acara Jenayah menyerahkan kuasa kepada hakim sama ada menerima atau menolak rayuan yang difailkan lewat.

"Perayu dalam kes ini iaitu SPRM perlu mengemukakan alasan munasabah atas kegagalan memfailkan petisyen rayuan itu dalam jangka masa yang dibenarkan iaitu faktorfaktor di luar kawalan mereka.

"Di samping itu mereka perlu ada merit dalam rayuan itu untuk mendapatkan keadilan," kata Saseedharan.

Pada 24 Julai lalu, Mirza, 51, dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen daripada tuduhan bersetuju menerima rawatan pergigian bernilai RM13,860. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain