Muhyiddin Layak Guna Pesawat Nuri - Nazri - Semasa | mStar

Muhyiddin Layak Guna Pesawat Nuri - Nazri

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin layak menggunakan helikopter Nuri milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) berdasarkan garis panduan penggunaan pesawat itu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Aziz.

Katanya garis panduan penggunaan pesawat udara adalah berdasarkan kepada Surat Pekeliling Am Sulit Bil. 1 Tahun 1987 Peraturan-Peraturan Penggunaan Jet Eksekutif Kerajaan dan Pesawat-Pesawat TUDM yang memperuntukkan pesawatpesawat jet eksekutif kerajaan adalah untuk kegunaan Yang diPertuan Agong, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

"Antara asas pertimbangan kelulusan permohonan adalah bagi perjalanan yang tiada perkhidmatan udara MAS dan juga meliputi kawasan-kawasan terpencil yang memerlukan pesawat helikopter untuk sampai ke destinasi tersebut dengan kadar yang cepat," kata Nazri dalam jawapan bertulis kepada soalan Lim Kit Siang (DAPIpoh Timur) di Parlimen hari ini.

Lim meminta Perdana Menteri menyatakan garis panduan penggunaan pesawatpesawat udara oleh menterimenteri untuk kegunaan peribadi ataupun parti politik. Beliau mendakwa berlaku penyelewengan kuasa oleh Muhyiddin kerana menggunakan helikopter Nuri untuk menghadiri program Umno ketika peristiwa pendaratan kecemasan di Tuaran, Sabah akibat cuaca buruk Ogos lepas. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel