Rumah Pangsa Kg Kerinchi Akan Dibina Semula - Semasa | mStar

Rumah Pangsa Kg Kerinchi Akan Dibina Semula

KUALA LUMPUR: Rumah pangsa empat tingkat di Kampung Kerinchi akan dibangunkan semula dalam masa tiga tahun bagi memberi keselesaan kepada penghuninya, kata Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Beliau berkata sementara menantikan pembangunan semula itu siap, seramai 480 penduduk rumah pangsa berkenaan akan dipindahkan ke Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kerinchi dan PPR Sri Cempaka berdekatan kawasan itu.

Katanya kunci rumah sementara itu akan diberi dalam masa dua hingga tiga minggu lagi dan kerja pemindahan dijangka selesai hujung tahun ini dengan bantuan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

"Keseluruhannya 90 peratus penduduk bersetuju dengan rancangan ini, lagipun mereka sudah lama minta penempatan baru," katanya kepada pemberita selepas taklimat mengenai projek tersebut di sini semalam.

Raja Nong Chik berkata dengan pembangunan baru itu penduduk akan mendapat rumah pangsa tiga bilik dengan dua bilik air.

Katanya rumah pangsa lama yang dibina pada 1974 yang didiami mereka sekarang hanya mempunyai satu bilik tidur malah ada juga yang tiada bilik tidur langsung.

"Tidak lama lagi, DBKL akan mengeluarkan tender terbuka dan saya memberi jaminan mereka akan memilih pemaju berkaliber supaya projek ini tidak terbengkalai," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Enggan Minta Maaf, Azhar Digantung Lagi

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain