KSU Diminta Bertindak Segera Terhadap Pegawai Seleweng Wang Awam - Semasa | mStar

KSU Diminta Bertindak Segera Terhadap Pegawai Seleweng Wang Awam

KUALA LUMPUR: Ketua Setiausaha (KSU) kementerian, ketua jabatan atau ketua eksekutif telah diminta mengambil tindakan segera terhadap pegawai di kementerian, jabatan, agensi atau syarikat mereka yang terlibat dengan kes-kes penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan pembaziran wang awam sebagaimana yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Bagi Tahun 2008.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata Pasukan Petugas Mengkaji Laporan Ketua Audit Negara bagi Tahun 2008 yang dipengerusikannya telah bersetuju supaya Ketua Audit Negara menulis kepada ketua setiausaha/ketua jabatan/ketua eksekutif yang terlibat bagi meminta mereka mengambil tindakan tersebut dengan segera.

Katanya tindakan itu adalah untuk membuat siasatan lanjut terhadap keskes penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan pembaziran wang awam yang telah dikenal pasti dan seterusya mengambil tindakan setimpal terhadap mereka yang terlibat sama ada tindakan disiplin mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib 1993) atau pun mengesyorkan surcaj di bawah Akta Tatacara Kewangan 1957.

Sekiranya terbukti ia melibatkan kes jenayah, laporan hendaklah dibuat kepada polis (PDRM)atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Tindakan itu adalah penting untuk menerapkan budaya tadbir urus yang baik dalam perkhidmatan awam, yang sekaligus menjurus kepada prinsip budaya prestasi tinggi.

Katanya mereka juga perlu memaklumkan hasil siasatan dan tindakan yang telah diambil kepada Ketua Audit Negara dalam tempoh satu minggu hari bekerja dan seterusnya Ketua Aduit Negara akan membentangkan laporanlaporan yang diterima dalam mesyuarat Pasukan Petugas.

Beliau berkata tindakan disiplin boleh diambil terhadap ketua setiausaha kementerian/ketua jabatan/ketua eksekutif yang gagal mengambil tindakan dalam tempoh yang ditetapkan.

Dalam kenyataannya di sini hari ini, Mohd Sidek berkata perkara-perkara itu dipersetujui oleh Pasukan Petugas itu pada mesyuarat keduanya yang diadakan pada Khamis, 12 November lepas.

Mesyuarat itu turut bersetuju Jabatan Peguam Negara akan menyediakan garis panduan prosedurprosedur untuk dijadikan panduan oleh ketua setiausaha kementerian/ketua jabatan/ketua eksekutif, katanya.

Prosedur itu perlu bagi memastikan tindakan yang diambil terhadap pihak yang terlibat tidak dicabar di mahkamah, kata Mohd Sidek.

Bagi kes yang melibatkan ketua setiausaha kementerian atau ketua jabatan, katanya surat berkenaan (dari Ketua Audit Negara) akan dihantar terus kepada Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam.

Mohd Sidek berkata kes-kes yang melibatkan kontraktor atau perunding akan dilapor kepada badan profesional berkenaan dan disalinkan kepada Kementerian Kewangan dan juga Pusat Kontraktor, Kementerian Kerja Raya untuk disenaraihitamkan.

"Agensi-agensi tersebut diminta mempertingkatkan penguatkuasaan bagi memastikan syarikatsyarikat yang disenaraihitamkan tidak diberi kontrak kerajaan," katanya. BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Enggan Minta Maaf, Azhar Digantung Lagi

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel