Presiden Obama Hargai Sumbangan Malaysia-Najib - Semasa | mStar

Presiden Obama Hargai Sumbangan Malaysia-Najib

SINGAPURA: Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama hari ini menyatakan penghargaan besar negaranya terhadap sumbangan Malaysia selama ini dalam memelihara keamanan dan keselamatan serantau.

Obama menyebut peranan yang dimainkan oleh Malaysia dalam menangani keganasan, sebagai orang tengah dalam menyelesaikan konflik di Selatan Filipina, menjaga keselamatan Selat Melaka dan membanteras penyeludupan manusia ke negara ketiga dalam mesyuarat antara Persatuan Negaranegara Asia Tenggara (Asean) dan AS di ShangriLa Hotel di sini.

Perkara ini dinyatakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada persidangan media selepas menghadiri mesyuarat itu yang diadakan sebaik selesai Mesyuarat Pemimpinpemimpin Ekonomi Asia Pasifik (AELM) di Istana.

Najib berkata mesyuarat Asean (AS) itu amat bersejarah kerana inilah kali pertama ia diadakan, dan jelas AS berhasrat hendak mengadakan hubungan yang erat dan mendalam dengan Asean.

Menurutnya, Obama menyatakan beliau berhasrat untuk meningkatkan hubungan dengan Asean melalui pelbagai kerjasama termasuk perdagangan, pelaburan, teknologi, pendidikan, pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris serta meneruskan program 'Peace Corp'.

Menjawab pertanyaan, Najib berkata Myanmar tidak memberikan apa-apa respon ketika soal pembebasan Suu Kyi dibangkitkan oleh Obama, tetapi negara itu menyatakan ia mengalu-alukan dasar berhubungan baik AS.

Ditanya pendirian Obama mengenai perdagangan bebas, Perdana Menteri berkata walaupun jelas presiden AS itu menghadapi tekanan di negaranya supaya melindungi perdagangan AS, nada Obama menunjukkan beliau menolak perlindungan dan kurang lebih menerima perdagangan bebas.

Najib berkata pendekatan Obama mungkin berlainan tetapi prinsip-prinsip perdagangan bebasnya adalah tetap sama dan beliau memang memberi komitmen dalam hal itu.

Selepas persidangan akhbar itu, Najib dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor mengambil kesempatan menziarahi Sultan Kelantan yang sedang mendapatkan rawatan di Hospital Mount Elizabeth sejak beberapa bulan lalu, sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur setelah berada di Singapura selama empat hari. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain