MCA Cadang Pinda Perlembagaan, Bolehkan Ramai Ahli Parti Pilih Pucuk Pimpinan

KUALA LUMPUR: MCA akan mengikut jejak langkah Umno untuk meminda pindaan perlembagaan bagi membolehkan lebih ramai ahli di peringkat akar umbi memilih kepimpinan tertinggi parti itu.

Perkara tersebut dipersetujui dalam satu dialog khas kepimpinan tertinggi MCA bersama 620 pemimpin bahagian parti itu di Wisma MCA di sini pada Ahad.

Sebanyak 155 daripada 191 MCA bahagian menghantar lima orang wakil untuk menghadiri sesi dialog berkenaan.

Menurut Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, ahli parti peringkat akar umbi mahu satu mekanisma baru diwujudkan untuk memilih pucuk pimpinan tertinggi parti itu.

"Mekanisma ini perlu diwujudkan bagi memastikan penglibatan lebih ramai ahli peringkat akar umbi diberi peluang untuk menentukan pucuk pimpinan di peringkat pusat.

"Kemungkinan besar kita akan mengambil kaedah yang digunakan oleh Umno. Tapi keputusan muktamad belum diputuskan lagi kerana ia melibatkan pindaan perlembagaan MCA," katanya selepas mempengerusikan sesi dialog bersama Ahli Jawatankuasa pusat (CC) dengan pemimpin-pemimpin di peringkat bahagian MCA yang berlangsung selama 4 jam itu.

Bagaimanapun Chua berkata, perkara tersebut akan dibincang secara panjang lebar dalam mesyuarat ahli jawatankuasa pusat (CC) pada 18 November ini.

Ditanya sama ada pindaan perlembagaan yang akan dilakukan itu melibatkan seluruh ahli parti atau sebahagian pimpinan di peringkat bahagian, Chua berkata: "Kita masih belum menghalusi segala kesan untuk melaksanakan mekanisma yang baru itu.

"Tetapi kalau perlu kita hanya akan membuat pindaan perlembagaan dari segi perwakilan cawangan kepada perwakilan bahagian. Namun, semuanya perlu dibawa dalam mesyuarat CC terlebih dahulu," katanya.

Jelas Chua, perpaduan parti itu sangat penting bagi memastikan kestabilan politik MCA demi menjamin kelangsungan parti Barisan Nasional.

"Kita berbangga kerana 'Pelan Perpaduan Unggul' yang dihasilkan melalui perbincangan dengan pelbagai pihak dengan kepimpinan tertinggi MCA mendapat sokongan sebulat suara daripada pemimpin bahagian yang hadir dalam taklimat hari ini," katanya.

Oleh yang demikian, Chua berkata tempoh masa selama enam bulan perlu diberikan untuk melihat keberkesanan 'Pelan Perpaduan Unggul' itu.

"Ia (Pelan Perpaduan Unggul) seharusnya diberikan tempoh masa yang sesuai untuk menstabilkan keadaan dalam MCA.

"Mungkin selepas enam bulan kita boleh menimbang untuk mengadakan pemilihan pucuk pimpinan peringkat pusat berasaskan kepada kaedah yang baru itu," katanya.

Empat agenda lain yang turut dibincangkan dalam sesi dialog khas hari ini ialah perbincangan tentang bagaimana dana parti patut digunakan bagi membiayai kegiatan di peringkat bahagian.

Kedua, para pemimpin peringkat akar umbi turut diberi penjelasan daripada segi undang-undang berkaitan permohonan untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) kedua.

EGM kedua itu, yang dijadualkan pada 28 November, merupakan percubaan untuk mengadakan pemilihan baru parti.

Agenda ketiga dan paling penting ialah 'Pelan Perpaduan Unggul' yang bertujuan untuk memastikan ketiga-tiga kumpulan sedia ada - Datuk Seri Ong Tee Keat, Chua Soi Lek dan Datuk Seri Liow Tiong Lai - boleh bekerjasama.

Isu yang terakhir ialah mengenai persiapan MCA dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain