Pendidikan pelbagai aliran takdir sejarah negara, kata TPM - Semasa | mStar

Pendidikan pelbagai aliran takdir sejarah negara, kata TPM

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan sistem pendidikan pelbagai aliran di negara ini adalah satu takdir sejarah yang hanya boleh diubah sekiranya semua kaum bersedia untuk menerima dan mengamalkan satu sistem aliran lebih bersepadu.

Ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2010 bagi Kementerian Pelajaran pada persidangan Dewan Rakyat di sini semalam, Muhyiddin berkata dalam hal itu, kementerian sentiasa bersikap terbuka dan sedia menerima pandangan atau cadangan daripada semua pihak demi kepentingan pendidikan negara.

"Ini kerana pandangan daripada pelbagai pihak amat perlu supaya sesuatu dasar yang akan diperkenalkan dan dilaksanakan boleh diterima serta tidak menyentuh sensitiviti mana-mana kaum di negara ini.

"Justeru, kita hendaklah secara bersama mendokong satu sistem pendidikan yang dipersetujui oleh semua kaum di negara ini," kata Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, mengulas cadangan untuk memperkenalkan sistem pendidikan satu aliran yang diutarakan Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, dan dibangkitkan beberapa anggota Parlimen pada sesi perbahasan.

Beliau berkata kementerian setakat ini tidak berhasrat untuk mengadakan pungutan suara bagi mendapatkan pandangan berhubung sistem sekolah yang dikehendaki rakyat.

Beliau juga menegaskan perkara itu tidak perlu kerana cadangan berkenaan bukannya datang daripada kerajaan, sebaliknya satu pandangan peribadi seorang individu.

"Sebab itu kita bersikap terbuka dalam soal ini kerana tidak mahu menyekat sesiapa untuk memberi pandangan dan saya tidak fikir ini sesuatu yang sensitif.

"Bagaimanapun kita tidak boleh lari daripada melihat perkara ini secara holistik sebab itu pada peringkat ini kita mempertahankan sistem sedia ada tetapi terbuka kepada pandangan dan cadangan," katanya.

Dalam isu berbeza, Muhyiddin menyangkal kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKRPermatang Pauh) tentang laporan Ketua Audit Negara yang menyatakan bahawa kerja-kerja penyelenggaraan 15 buah sekolah melibatkan kos RM111.5 juta tidak dilaksanakan walaupun 7.8 peratus kontraktor terlibat dibayar sepenuhnya.

Sebaliknya, Muhyiddin berkata jumlah penyelenggaraan dan pembaikan terlibat hanyalah RM111,533 iaitu 7.8 peratus daripada RM1.43 juta jumlah keseluruhan. "Pihak audit bersama KPM telah menjalankan audit susulan ke sekolah berkenaan pada penghujung April 2009, dan didapati sebahagian daripada kerja berkenaan dilaksanakan dan disempurnakan oleh kontraktor berkaitan," katanya.

Berhubung dakwaan KPM membelanjakan hampir RM60,000 untuk kerja membekal, menanam dan penyelenggaraan taman sebuah sekolah di Kelantan yang dibangkitkan Tony Phua (DAP-Petaling Jaya Utara), Muhyiddin berkata harga itu adalah berpatutan.

Katanya sebut harga bagi pokok bunga yang dibangkitkan adalah meliputi pakej membekal, menanam, menjaga dan menggantikannya jika pokok-pokok berkenaan mati dalam tempoh setahun.

Beliau berkata harga itu juga memenuhi spesifikasi yang ditetapkan oleh kementerian serta ditentusahkan oleh konsultan bertauliah yang dilantik dan bertanggungjawab ke atas pembangunan sekolah terlibat, katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain