Pengarah Urusan MRCB Disebut-sebut Akan Menyertai KWSP

PETALING JAYA: Kapten industri dan juga bisnes kini sedang menanti dengan penuh debar apakah benar khabar angin bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sedang menimbang untuk melantik Pengarah Urusan MRCB, Shahril Ridza Ridzuan sebagai ketua pegawai pelaburannya yang baru akan menjadi realiti tidak lama lagi.

StarBiz, seksyen bisnes akhbar The Star hari ini telah memetik sumber-sumber dalaman sebagai berkata, Shahril, 39, kini disebut-sebut sebagai orang yang sedang dipertimbangkan untuk jawatan tersebut.

Jawatan ketua pegawai pelaburan KWSP tidak diisi sejak awal tahun ini. Ia sebelum ini disandang oleh Johari Muid.

Menurut StarBiz lagi, satu pengumuman mengenai pelantikan itu akan dilakukan awal minggu depan.

Dan jika ini berlaku, Pengarah Eksekutif MRCB, Datuk Ahmad Zaki Zahid dijangka mengambilalih kerusi Shahril sebagai pengarah urusan.

Zaki dilantik ke kerusi pengarah MRCB pada Januari 2005 dan dilantik ke jawatan pengarah eksekutif pada Mei tahun ini.

Sumber tersebut dipetik sebagai berkata, pelantikan Shahril itu akan dapat membantu melebarkan lagi pelaburan KWSP melangkaui pelaburan aset tradisional agensi tersebut seperti bon, ekuiti, pinjaman dan juga sekuriti kerajaan.

KWSP pada masa kini memiliki simpanan berjumlah RM350 bilion - menjadikannya sebagai di antara agensi tabung simpanan yang terbesar di negara ini.

Para pemerhati berpendapat, Shahril menjadi pilihan untuk mengetuai unit pelaburan KWSP bersandarkan pengalamannya mengubah MRCB daripada sebuah syarikat yang mengalami kerugian kepada entiti yang kini dilihat telah menjadi pemain utama dalam pasaran hartanah dan pembinaan termasuklah trek rekodnya membangunkan KL Sentral sebagai pusat pelaburan utama.

Dengan anggaran nilai kasar pembangunan mencecah RM13.9 bilion apabila siap sepenuhnya pada tahun 2015, KL Sentral merupakan mercu tanda pembangunan untuk MRCB yang mana kini masih lagi mempunyai projek yang masih dijalankan dengan anggaran nilai kasar keseluruhan pembangunan berjumlah RM4.3 bilion.

Perlu disebut, pemegang saham utama MRCB buat masa ini adalah KWSP dengan nilai pegangan berjumlah 30.97%.

Pelaburan KWSP pada dasarnya bersifat pendapatan tetap kerana ia merupakan opsyen yang paling selamat tetapi pulangan pelaburan dalam bentuk ini sama ada rendah ataupun lambat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain