Tubuh Jawatankuasa khas Kabinet tangani masalah Sabah dan Sarawak - Semasa | mStar

Tubuh Jawatankuasa khas Kabinet tangani masalah Sabah dan Sarawak

KOTA KINABALU: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersetuju menubuhkan sebuah jawatankuasa khas Kabinet bagi menangani isu berkaitan dengan masyarakat pribumi di Sabah dan Sarawak.

Katanya jawatankuasa tersebut akan dianggotai oleh menteri dari dua negeri itu bagi membincangkan cabaran yang dihadapi oleh penduduk Bumiputera di negeri tersebut.

"Ini adalah cara untuk kerajaan mencari penyelesaian bagi mengintegrasi masyarakat pribumi dalam usaha memperkukuhkan perpaduan dan pembangunan negara," katanya pada perasmian Konvensyen Nasional Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) di sini hari ini.

"Saya ingin melihat isu-isu mendapat penyelesaian dan menguntungkan semua pihak. Jadi kita adakan jawatankuasa ini sebagai proses mencari penyelesaian," katanya.

Najib juga meminta rakyat memahami kapasitinya sebagai perdana menteri dalam menangani isu-isu membabitkan sensitiviti rakyat.

"Ia bukan tugas mudah. Tolong faham keadaan saya. Saya perlu berhati-hati dengan cuba mengimbangi dan memuaskan keperluan rakyat. Saya mesti jaga hati semua," katanya.

Najib menjelaskan beliau sedang melakukan apa yang terbaik bagi memastikan kerajaan Barisan Nasional (BN) menjaga kebajikan semua orang.

"Saya tak mau ada orang menyinggung perasaan orang lain. Jadi apa juga masalah kita ada, kita bincang di kalangan kita secara tertutup dan mencari satu penyelesaian yang boleh dipersetujui oleh semua," katanya.

Najib juga berkata parti komponen BN mesti sentiasa relevan dengan berpaksikan kepada realiti hari ini dan bukan kejayaan masa lampau.

"Kita mesti mencari jalan untuk menjadi BN yang sentiasa relevan. Parti yang memenuhi harapan rakyat kerana BN berdiri atas bumi yang nyata," katanya.

Perdana Menteri berkata BN sentiasa perlu mempunyai idea segar dan pendekatan baru supaya kerajaan dapat dilihat sebagai dinamik dan maju.

Beliau juga menyatakan sejak menjadi Perdana Menteri, beliau berhasrat supaya rakyat mendapat manfaat dari semua aspek sebagai warga Malaysia menerusi gagasan 1Malaysia.

Najib berkata beliau bangga bahawa idea 1Malaysia kini semakin mendapat sambutan dan popular dengan semua orang melakukan sesuatu untuk 1Malaysia.

"Terdapat juga kek 1Malaysia. Ini menunjukkan semua orang tanpa mengira agama dan bangsa melakukan sesuatu secara bersama untuk 1Malaysia," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain