Isu Dr Asri: Dr Azwira ketuai KIMM desak 8 tuntutan; buang senjata tuduhan Wahabi kepada tokoh agama berbeza pendapat - Semasa | mStar

Isu Dr Asri: Dr Azwira ketuai KIMM desak 8 tuntutan; buang senjata tuduhan Wahabi kepada tokoh agama berbeza pendapat

KUALA LUMPUR: Lebih dari 100 orang tokoh agama dan pendakwah yang menamakan diri mereka 'Kelompok Intelektual Muslim Muda' (KIMM) telah mendesak agar lapan tuntutan diberi perhatian segera oleh pihak berkuasa agama dalam sidang akhbar di sebuah hotel terkemuka di ibu negara lewat malam semalam.

Salah seorang dari mereka, Dr Azwira Abd Aziz, yang juga Ahli Majlis Fatwa Negeri Perlis dan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bertindak sebagai jurucakap manakala Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Shahidan Kassim pula hadir sebagai penasihat KIMM.

"Kelompok Intelektual Muslim Muda ingin membuat 8 tuntutan kesan dari perkembangan dan situasi yang melanda masyarakat Islam sekarang, yang ditimbulkan oleh pihak media hasil dari apa yang berlaku baru-baru ini," kata Azwira.

Lapan tuntutan yang dikemukakan ialah:

1) Meminta pihak berkuasa agama ketepikan sikap prejudis terhadap para ulama/pendakwah seperti membuat tuduhan sesat tanpa bukti dan alasan yang kukuh.

2) Meminta diberi layanan yang adil kepada semua pendakwah tanpa prejudis seperti tolak permohonan tauliah dan ceramah tanpa sebab.

3) Meminta supaya dibuang senjata tuduhan Wahabi kepada golongan agama/tokoh agama hanya kerana berbeza pendapat dengan niat jahat.

4) Membantah mana-mana pihak dalam institusi agama di Malaysia menuduh Kerajaan Arab Saudi dan ulama-ulamanya. Di samping tuduhan itu salah, ia juga memberi implikasi buruk kepada hubungan kedua-dua negara.

5) Hentikan cercaan terhadap tokoh-tokoh ilmuan Islam seperti Imam Mazhab 4, Ibn Taimiyyah, Ibn Qayyim, Syatibi, Muhammad Abd Wahab dan mana-mana tokoh ilmuan Islam.

6) Meminta ruang dakwah yang adil diberikan kepada aliran yang tidak difatwakan sebagai sesat.

7) Meminta agar sesiapa yang memiliki kelulusan pengajian Islam/Agama yang sah dikecualikan daripada tauliah.

8) Meminta agar sesuatu amalan/fahaman yang berbeza dengan amalan setempat tidak dikategorikan sesat, selagi mana ia bersandarkan kepada dalil-dalil dan kaedah yang sah.

Azwira berharap tuntutan-tuntutan ini diberi perhatian segera pihak-pihak tertentu agar perkembangan tentang syariat Islam dapat berjalan dengan maju dan pesat.

Ketika ditanya adakah tuntutan ini dilakukan ekoran isu penahanan Dr Asri oleh pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Azwira berkata, "kami membantah cara penahanan itu dilakukan."

Azwira juga menyentuh soal isu tauliah yang dibangkitkan oleh pihak JAIS.

"Saya sendiri adalah Ahli Majlis Fatwa Negeri Perlis dan pensyarah di Jabatan Pengajian Al-Quran dan As-Sunnah. Saya pernah memohon tauliah dan telah dipanggil untuk ditemuduga oleh pihak JAIS tetapi akhirnya tidak diberi tauliah tanpa diberi sebarang alasan. Begitu juga dengan ramai lagi ahli akademik dalam KIMM yang pernah memohon tauliah tetapi masih tidak dapat sehingga sekarang," kata Azwira yang juga penulis buku 'Siapakah Ahli Sunnah Yang Sebenar?

Beliau juga hairan di dalam kes Haji Kahar Ahmad, yang ditangkap kerana mengamal ajaran sesat dan mengaku dirinya 'Rasul Melayu', kenapa isu tauliah tidak timbul.

"Bagaimana pula seorang pendakwah yang memiliki kelulusan pengajian Islam disekat sampaikan ilmu agama?," bidas Azwira.

Pandangan Azwira ini turut disokong oleh Shahidan.

"Seorang pakar motivasi yang bercakap pasal agama tidak perlukan tauliah tetapi seorang pendakwah agama yang bercakap pasal motivasi perlukan tauliah. Jadi ustaz-ustaz yang hendak berdakwah perlu ada 14 tauliah dari semua negeri-negeri di Malaysia," soal Shahidan.

Sementara itu, Shahidan, yang juga bekas Menteri Besar Perlis pula berkata, tuduhan yang dibuat oleh seorang individu seperti yang dilaporkan di dalam akhbar perdana semalam berkenaan soal Wahhabi dan isu sesat telah mengelirukan masyarakat Islam di negara ini.

"Saya dituduh jadi Wahhabi selama 12 tahun semasa menjadi Menteri Besar Perlis. Saya tidak tahu apa itu Wahhabi. Wahhabi ini diberi oleh musuh-musuh Islam dan hanya mula diperkatakan selepas peristiwa September 11. Ini adalah satu niat jahat melabelkan sesiapa yang tidak sealiran sebagai Wahhabi.

"Dulu soal kafir mengkafir, kini timbul soal sesat pula. Majlis Fatwa Kebangsaan sendiri telah memutuskan bahawa Wahhabi itu tidak sesat tetapi fakta ini telah disembunyikan dari orang ramai sehinggalah dibangkitkan oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim baru-baru ini.

"Orang Islam telah dikelirukan. Apa yang tersiar tentang Wahhabi semalam jelas bercanggah dengan apa yang dinyatakan oleh Dr Mashitah," kata Shahidan.

Katanya lagi, "Ianya satu tuduhan yang berat apabila saya dan orang-orang Perlis telah dilabel sebagai Wahhabi dan sesat. Saya akan pergi mengadap tuanku Raja Perlis untuk berbincang tentang hal ini."

Tambah Shahidan, beliau juga amat berbesar hati dengan pelawaan Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman yang membenarkan tokoh agama dari Perlis untuk mengadakan ceramah agama pada bila-bila masa dan di mana sahaja di negeri Johor.

Shahidan merujuk kepada kenyataan Menteri Besar Johor semalam di mana peraturan pihak berkuasa agama negeri Johor tidak memerlukan seseorang pendakwah mendapatkan sebarang surat tauliah khas untuk mengadakan ceramah agama tetapi perlu merupakan seorang penceramah agama yang diiktiraf.

Artikel Sebelum

Imej PAS bertukar negatif selepas PRU-12

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Sufi selamat bergelar suami Nurulain