Ong: Pendidikan Kaum Cina Lebih Penting Daripada Politik - Semasa | mStar

Ong: Pendidikan Kaum Cina Lebih Penting Daripada Politik

KUALA LUMPUR: Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat mengenepikan soal politik semasa beliau merasmikan pembukaan bangunan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Kepong 3 di sini hari ini.

Walaupun diserbu pemberita yang mahukan komen beliau mengenai situasi parti itu, Ong tetap tidak berganjak daripada pendiriannya itu.

"Sesetengah daripada anda (pemberita) di sini mungkin berminat untuk bertanyakan soalan berkaitan MCA, tetapi bagi saya kita mesti berlaku adil kepada sekolah ini, kita berada di sini untuk bercakap mengenai pendidikan," katanya.

"Bagi saya, ini lebih utama, pendidikan untuk masyarakat, pendidikan yang kita perlu dapatkan komitmen daripada masyarakat pastinya lebih bermakna daripada pertikaian politik yang tiada berkesudahan," katanya.

Semalam, sekumpulan 16 anggota jawatankuasa pusat MCA mengeluarkan notis mereka sendiri bagi memanggil mesyuarat agung luar biasa pada 28 Nov untuk memutuskan sama ada pemilihan parti yang baru perlu diadakan.

Mengenai pendidikan, Ong berkata sistem sekolah Cina dan Tamil sedia ada tidak harus dianggap sebagai satu liabiliti kerana bahasa ibunda adalah penting untuk kaum masing-masing.

"Kami percaya dengan perpaduan dalam kepelbagaian dan di bawah gagasan 1Malaysia, wujud ruang bagi kepelbagaian dan ini patut dilihat sebagai satu aset, bukan liabiliti kepada negara," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain