Najib Agihkan Tugas Kepada Kementerian - Semasa | mStar

Najib Agihkan Tugas Kepada Kementerian

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, dalam langkah yang tidak pernah dilakukan sebelum ini, hari ini mengagihkan tugas, tanggungjawab dan had masa kepada pelbagai kementerian dan agensi bagi memastikan strategi dan langkah yang diumumkan dalam Bajet 2010 dilaksanakan mengikut jadual.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berbuat demikian pada mesyuarat dengan para menteri Kabinet dan ketua jabatan dan agensi kerajaan di Kementerian Kewangan petang ini.

Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan berkata langkah itu bagi memastikan semua langkah yang akan dilaksanakan akan memberi manfaat kepada rakyat.

"Pemantauan susulan akan dilakukan untuk memastikan objektif dan had masa yang disasarkan dicapai. Unit Pengurusan Projek di bawah Kementerian Kewangan akan memantau pelaksanaan langkah-langkah dalam Bajet 2010 untuk memastikan pelaksanaan yang cepat dan efektif," menurut kenyataan itu.

Katanya Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) di Jabatan Perdana Menteri dengan cawangannya di setiap negeri dan di peringkat divisyen dan daerah di negeri-negeri lebih besar, akan bertindak sebagai penyelesai masalah di lapangan bagi projek fizikal.

Menurut kenyataan itu, Jawatankuasa Teknikal sedia ada bagi Pakej Rangsangan Ekonomi di Kementerian Kewangan, yang bermesyuarat setiap minggu akan menyelia pemantauan menyeluruh dan menangani isu bagi memastikan kejayaan pelaksanaan Bajet 2010.

"Perdana Menteri memberikan taklimat kepada semua menteri, Ketua Setiausaha, ketua-ketua jabatan dan agensi serta pemegang amanah lain mengenai apa yang perlu dilakukan.

"Mereka diingatkan bahawa kebajikan rakyat adalah paling utama dan menekankan bahawa setiap usaha perlu dilakukan bagi memastikan objektif Bajet 2010 direalisasikan sepenuhnya."

Najib membentangkan Bajet 2010 di Dewan Rakyat pada 23 Okt lepas bertema "1Malaysia, Kemakmuran Bersama" yang dirumus untuk dijadikan asas bagi melonjakkan negara menjadi sebuah ekonomi pendapatan tinggi. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain