Isu Dr Asri: PGSM Bakal Disaman Ahlinya Sendiri

KUALA LUMPUR: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) bakal disaman oleh ahlinya sendiri jika presiden dan exconya bertegas untuk tidak menarik balik memorandum yang dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong berikutan penawaran jawatan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) terhadap bekas Mufti Perlis, Dr Asri Mohd Zainul Abidin.

Peguam syarie, Kamar Ainiah Kamaruzaman berkata beliau dan ahli-ahli PGSM yang lain tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang berhubung perkara berkenaan.

"Kalau Dr. Asri tidak saman PGSM, ahli-ahli PGSM sendiri akan saman PGSM dan NGO-NGO (pertubuhan bukan kerajaan) lain," katanya.

Hari ini, Presiden PGSM, Mohamad Isa Abdul Ralip dalam satu sidang media khas berhubung isu ini berkata PGSM tidak akan menarik balik tuduhan yang terkandung dalam memorandum berkenaan.

Malah tiada sebarang permohonan maaf secara terbuka berhubung isu tersebut dikemukakan kepada Mohd Asri.

Kamar Ainiah yang turut hadir dalam sidang media berkenaan sebagai ahli PGSM pada mulanya mencelah dengan bertanya soalan kepada Mohamad Isa sama ada PGSM tetap dengan pendirian untuk mempertahankan kandungan memorandum berkenaan.

Celahan Kamar Ainiah itu terus mencetuskan kekecohan apabila Mohamad Isa menjawab persoalan beliau itu dengan berkata PGSM kekal dengan pendirian itu.

"Kalau kita pertahan kandungan memo, siaplah kita kena saman, semua ahli akan dituduh memfitnah... semua orang.

"Kalau nak mohon maaf buatlah secara ikhlas, kandungan memo itu sangat-sangat mengaibkan orang," katanya dengan penuh perasaan.

Pihak exco PGSM dan wakil-wakil NGO yang hadir gagal untuk menghalang tindakan Kamar Ainiah yang dilihat 'mengganggu' perjalanan sidang media itu.

Dalam kekecohan yang berlanjutan sehingga lebih kurang 10 minit itu, Kamar Ainiah turut mendedahkan bahawa beliau dan ahli-ahli PGSM yang lain tidak mengetahui mengenai memorandum berkenaan.

"Kami ahli PGSM tidak pernah dirujuk, tak pernah ditanya... kami tak tahu apa yang berlaku dan kami akan protes," tegas beliau.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

21 ditahan dalam samun jongkong RM3 juta

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain