Tiga penuntut UTAR lemas di Air Terjun Batu Berangkai - Semasa | mStar

Tiga penuntut UTAR lemas di Air Terjun Batu Berangkai

KAMPAR: Tiga penuntut Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) dua lelaki dan seorang wanita ditemui mati lemas selepas dihanyutkan arus deras ketika berkelah di Air Terjun Batu Berangkai di sini, semalam.

Mayat dua penuntut lelaki itu masing-masing ditemui pada pukul 10.20 malam dan 12 tengah malam semalam, manakala mayat penuntut wanita ditemui pada pukul 11.10 malam.

Mayat pertama ditemui tersangkut di celah pokok kirakira 300 meter dari tempat kejadian dan dua lagi mayat dijumpai tidak jauh dari tempat mayat pertama ditemui.

Tiga penuntut UTAR itu, Yew Ghim Chnieh, 20, James Wan Kai Khor, 20, dan penuntut wanita berkenaan, Yew Shy Gin, 21, dilapor hilang selepas dihanyutkan arus deras ketika mandi di air terjun itu pada kira-kira pukul 5.30 petang.

Seorang lagi rakan mereka, penuntut lelaki, terselamat, kata Ketua Polis Daerah Kampar Supt Abdul Aziz Salleh.

Beliau berkata kedua-dua penuntut lelaki itu berasal dari Pulau Pinang manakala penuntut wanita dari Sungai Petani, Kedah.

Abdul Aziz berkata operasi mencari dan menyelamat dijalankan sebaik polis menerima maklumat mengenai kejadian itu. Usaha mencari dan menyelamat yang turut dibantu penduduk kampung itu agak sukar berikutan arus sungai yang deras serta keadaan gelap.

Seorang saksi, Syed Sarudin Syed Shamsuddin, 41, berkata kejadian berlaku sejurus selepas hujan lebat di kawasan perkelahan itu pada kira-kira 5 petang.

"Saya bersama tiga anak saya naik berteduh di sebuah pondok di tebing sungai apabila hujan turun manakala mereka (penuntut) bersama beberapa yang lain terus mandi," katanya.

Beliau berkata semasa hujan, air mulai naik perlahan-lahan sebelum tiba-tiba terdengar bunyi kuat air menghempas batu.

"Empat pelajar itu tidak sempat berbuat apa-apa kerana arus deras terus menghanyutkan mereka di celah-celah batu...arus menolak mereka mengikut aliran air yang menjunam ke bawah bukit," katanya.

Seorang penduduk kampung, Razali Abdullah, 32, berkata beliau yang berada berhampiran tempat kejadian tidak sempat menghulurkan bantuan kerana penuntut-penuntut itu hanyut dengan laju.

"Saya mendengar jeritan minta tolong dan sebaik berlari ke tebing, saya nampak tiga orang terkapai-kapai dan tengelam timbul di dalam air yang ketika itu mengalir laju," katanya.

Menurut Razali, penuntut berkenaan serta beberapa kumpulan lain yang berkelah ke situ pada kira-kira pukul 3 petang telah dinasihati oleh penduduk supaya balik kerana air terjun itu berbahaya pada musim hujan.

"Air yang mengalir dari bukit sering turun dengan banyak secara mendadak setiap kali selepas hujan lebat," katanya.

Kejadian semalam berlaku seminggu selepas tiga murid perempuan lemas di Sungai Kampar di sini. Dalam kejadian Isnin lepas, 19 murid lain terselamat apabila jambatan gantung di Sekolah Kebangsaan Kuala Dipang runtuh.

Anggota Exco Kerajaan Negeri Datuk Dr Mah Hang Soon yang melawat tempat kejadian berkata penuntut yang terselamat itu berusia 22 tahun dan hanya mengalami kecederaan ringan.

"Beliau adalah penuntut tahun kedua jurusan perakaunan dan berasal dari Kuala Lumpur," katanya.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambary Abdul Kadir turut melawat tempat kejadian tengah malam semalam. BERNAMA

Artikel Sebelum

Tangkapan Asri timbulkan persoalan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel