Perjuangan PKR tidak bergantung pada individu - Wan Azizah - Semasa | mStar

Perjuangan PKR tidak bergantung pada individu - Wan Azizah

PETALING JAYA: Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata perjuangan parti itu tidak bergantung kepada mana-mana individu.

Bagaimanapun, Wan Azizah mengakui parti pembangkang itu sedang berdepan dengan masalah dalaman ekoran peletakan jawatan beberapa pemimpin utamanya.

Menurutnya, rombakan kepimpinan PKR yang berlaku telah menimbulkan kekeliruan dan keresahan di kalangan pihak tertentu.

“Saya sepenuhnya menyedari bahawa tidak semua akan berpuas hati dengan keputusan yang dibuat kepimpinan parti serta menghargai betapa sukarnya kami untuk membuat keputusan dengan meneliti setiap pandangan yang disampaikan, termasuk dari cabang-cabang yang menjadi tulang belakang parti, di samping memastikan parti mencapai matlamatnya. “Saya menyeru agar semua berpegang teguh dan tetap bersabar memastikan kejayaan perjuangan kita demi Rakyat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Wan Azizah berkata, beliau sedia berbincang dengan semua pihak mengenai isu tersebut.

Sejak dua hari yang lalu, PKR menerima tamparan ekoran peletakan jawatan Naib Presidennya, Datuk Dr Jeffrey Kitingan dan Timbalan Ketua Wanita Sabah, Christina Liew serta desas-desus mengenai kemungkinan Setiausaha Agung Datuk Salehuddin Hashim juga akan meletak jawatan.

Bagaimanapun, Salehuddin menafikan beliau telah meletakan jawatannya. Jeffrey dan Liew dilaporkan meletakkan jawatan masing-masing kerana kecewa dengan keputusan pimpinan tinggi PKR berkaitan beberapa isu dan yang terbaru berhubung pelantikan Ahmad Thamrin Jaini sebagai pengerusi PKR Sabah yang baru.

Dalam perkembangan berkaitan, Wan Azizah turut mengakui parti itu sedang berhadapan dengan pelbagai masalah yang mengecewakan selepas pilihan raya umum Mac lalu.

“Perjuangan politik kepartian terbukti berhadapan dengan jalan berliku, dan permuafakatan politik tidaklah menjelma sekelip mata. Kekecewaan yang diluahkan oleh sebilangan rakan dan ahli parti ada asasnya.

“Walau bagaimanapun saya sedia berbincang dengan semua pihak didasari rasa hormat, persefahaman dan iltizam menegakkan keadilan,” katanya.

Katanya, PKR akan menempuh saat sukar tersebut bagi mencipta kesimbangan kepimpinan yang terbaik dan strategi yang ampuh untuk mengangkat mereka ke tahap perjuangan seterusnya.

"Sepanjang itu, kita telah menempuh pelbagai cabaran serta menemui bakat-bakat baru yang komited dengan perjuangan parti.

"Kita perlu bekerja kuat untuk mencapai apa yang dicita-citakan dan keputusan yang dibuat minggu ini dibuat selepas mendapat mandat dan berdasarkan semangat musyawarah dalam parti," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel