Kerajaan akan wujudkan Pusat Kecemerlangan Inovasi - Najib - Semasa | mStar

Kerajaan akan wujudkan Pusat Kecemerlangan Inovasi - Najib

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mewujudkan Pusat Inovasi Negara dan rangkaian Pusat Kecemerlangan Inovasi sebagai salah satu langkah merancakkan aktiviti inovasi dan pengkomersilan negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Kewujudan keduadua pusat ini akan menentukan bahawa langkahlangkah ke arah inovasi akan dapat diperkasakan lagi di mana kita akan menentukan bahawa inovasi akan lebih terselaras dan juga inovasi juga akan kita percepatkan untuk membawa kepada penghasilan yang boleh dikomersilkan," katanya.

Beliau mengumumkan perkara itu kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat keempat Majlis Inovasi Negara di sini hari ini.

Dalam menjadikan inovasi sebagai sebahagian daripada agenda utama negara, Najib berkata ianya amat penting supaya pendekatan terhadap inovasi dapat meresap ke dalam segenap lapisan masyarakat.

"Inovasi yang kita hasratkan untuk dilaksanakan ialah inovasi yang bersifat inovasi menyeluruh.

"Dalam erti kata lain, inovasi yang tidak terhad kepada bidang sains dan teknologi sahaja tetapi melibatkan inovasi secara menyeluruh," katanya.

Seperti contoh, inovasi dalam tadbir urus, inovasi dalam kemasyarakatan, inovasi bandar, inovasi desa, inovasi korporat, inovasi industri, inovasi pendidikan, penjagaan kesihatan, pengangkutan, jaringan keselamatan sosial dan inovasi penjenamaan.

Beliau turut mengumumkan Hari Kualiti Negara yang dilaksanakan di peringkat kementerian dalam sektor awam akan diganti dengan Hari Inovasi mulai tahun hadapan.

Najib berkata mana-mana kementerian atau agensi kerajaan yang dapat memperkenalkan penyelesaian yang berbentuk kreatif dan inovatif yang membawa kepada peningkatan dari segi kecekapan tadbir urus dan peningkatan sistem penyampaian kepada rakyat akan diberi ganjaran dan hadiah yang sesuai oleh kerajaan.

Selain itu, beliau berkata ada cadangan supaya diwujudkan satu pusat inovasi ikon nasional yang sama taraf dengan kawasan koridor raya multimedia (MSC).

"Sama ada cadangan ini boleh dan sesuai dilaksanakan dari segi daya majunya, akan dikaji oleh kerajaan melalui Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi," kata Najib.

Berkenaan dengan modal insan, kementeriankementerian berkenaan diminta mengambil tindakan susulan untuk menerapkan dan membudayakan inovasi melalui sistem pendidikan negara.

Mesyuarat itu juga turut memutuskan pembangunan nanoteknologi akan diberikan keutamaan dan dijadikan sebagai salah satu sumber baru dalam model ekonomi baharu negara, kata Najib.

"Nanoteknologi ini merupakan satu bidang teknologi yang boleh dikatakan di ke hadapan dalam pembangunan teknologi pada masa ini dan akan datang.

"Justeru, itu amat penting bagi Malaysia untuk tidak ketinggalan dalam bidang nanoteknologi dan kita ambil keputusan supaya nanoteknologi ini diberi keutamaan," katanya.

Majlis Inovasi Negara terdiri daripada 18 wakil kerajaan, lima wakil persatuan industri dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), dua orang wakil sektor akademik, dua wakil pertubuhan profesional dan lima tokoh industri tempatan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain