Sidang dewan lancar, pembangkang turut adakan 'sidang' pada waktu rehat - Semasa | mStar

Sidang dewan lancar, pembangkang turut adakan 'sidang' pada waktu rehat

Bekas Yang Dipertua Dewan negeri Sivakumar a/l Varatharaju Naidu keluar dari banguan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak di sini hari ini apabila diminta tanggalkan
Bekas Yang Dipertua Dewan negeri Sivakumar a/l Varatharaju Naidu keluar dari banguan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak di sini hari ini apabila diminta tanggalkan "jubah speaker" pada sidang DUN Perak. Episod "sidang" pembangkang bermula ketika Speaker Datuk R. Ganesan mengumumkan sidang dewan berehat selama sejam selepas Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir selesai membantangkan Bajet 2010 dan keadaan mulai kecoh apabila ADUN pembangkang memasuki dewan. -Foto BERNAMA.

IPOH: Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak bagi meluluskan Bajet 2010 hari ini bermula tanpa kehadiran Anggota-anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) pembangkang yang memboikotnya sebelum bertindak mengadakan "sidang" sendiri semasa waktu rehat.

Sidang bermula pada kira-kira 10 pagi dengan bacaan doa dan Speaker Datuk R.Ganesan kemudian meminta kesemua ADUN dan hadirin di dewan bangun untuk bertafakur selama seminit mengingati kejadian jambatan gantung runtuh di Kuala Dipang, Kampar, kelmarin yang menyebabkan seorang pelajar maut manakala dua lagi masih hilang.

Sidang diteruskan dengan pembentangan Bajet 2010 oleh Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir manakala kesemua 28 ADUN pembangkang terus berada di luar dewan.

Speaker Datuk R.Ganesan kemudian mengumumkan sidang dewan berehat selama sejam sehingga 11.20 pagi selepas Dr Zambry selesai membentangkan Bajet dan keadaan mulai kecoh apabila ADUN pembangkang memasuki dewan.

Episod "sidang" pembangkang bermula selepas itu.

Bekas speaker yang juga ADUN Tronoh V. Sivakumar memulakan persidangan dengan bacaan doa dan juga tafakur.

ADUN Buntong (DAP), A. Sivasubramanian meminta Ganesan turun dari tempat duduk Speaker atas alasan beliau tidak layak kerana masih menjadi peguam selepas tempoh tiga bulan dilantik sebagai Speaker.

Ganesan tidak berganjak dari kerusi sepanjang "sidang" berkenaan dan ADUN Barisan Nasional (BN) juga tidak mengendahkan keadaan dan berbual sesama sendiri.

Sementara itu, ADUN Pantai Remis (DAP) Nga Kor Ming berkata beliau akan membuat aduan polis kerana dikasari oleh seorang pegawai polis semasa hendak masuk ke dewan.

Keadaan di luar adalah terkawal dan hanya kira-kira 200 penyokong pakatan pembangkang berkumpul berhampiran pejabat DAP Perak berhampiran dan mengadakan solat hajat selain melaung-laungkan pelbagai slogan.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias berkata keadaan keseluruhannya adalah terkawal dan tiada perhimpunan haram dilakukan oleh mana-mana pihak.

Katanya, lebih 200 anggota anggota polis ditempatkan di sekitar kawasan bangunan tersebut dan semua arahan yang dikeluarkan oleh polis sebelum ini telah dipatuhi oleh semua pihak.

Azisman berkata helikopter Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang berlegar di ruang udara sekitar bangunan berkenaan adalah untuk memantau laluan trafik. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!