Hubungan Malaysia-Indonesia melangkaui isu budaya - Najib - Semasa | mStar

Hubungan Malaysia-Indonesia melangkaui isu budaya - Najib

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Indonesia mempunyai hubungan akrab yang tidak sepatutnya dicemari oleh isu-isu kurang penting yang boleh menjejaskan hubungan dua hala, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata kedua-dua negara juga perlu menggembleng tenaga dalam memainkan peranan yang lebih penting di rantau ini, khasnya dalam bidang ekonomi, perubahan iklim, malapetaka dan keselamatan serantau.

"Malaysia dan Indonesia harus meningkatkan kerjasama antara kedua-dua negara dalam memainkan peranan yang jauh lebih besar di rantau ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diwawancara oleh stesen televisyen Indonesia sempena lawatan beliau ke Republik itu untuk majlis pemasyhuran dan angkat sumpah jawatan Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono di Jakarta minggu lepas.

Wawancara itu disiarkan oleh Radio Televisyen Malaysia Selasa malam.

Perdana Menteri turut ditanya pelbagai isu yang membabitkan hubungan dua hala kedua-dua negara termasuk keganasan, pekerja Indonesia di Malaysia serta isu konflik sempadan.

Mengenai tenaga kerja Indonesia di Malaysia, Najib berkata Malaysia sentiasa menghargai sumbangan pekerja dari negara jiran ini yang telah banyak membantu membangunkan ekonomi negara.

Ditanya mengenai isu Ambalat yang masih menjadi pertikaian, Najib berkata isu tersebut perlu diselesaikan secara baik melalui diplomasi oleh kedua-dua negara. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain