Kekangan kewangan jejas usaha dakwah Islam di kalangan Orang Asli - Semasa | mStar

Kekangan kewangan jejas usaha dakwah Islam di kalangan Orang Asli

KOTA BAHARU: Persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan hari ini diberitahu kekangan kewangan merupakan antara punca usaha menyebarkan dakwah Islam di kalangan Orang Asli di negeri ini tidak dapat dilakukan di semua penempatan masyarakat itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah Negeri, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata bagaimanapun, kerajaan negeri sejak sekian lama telah menjalankan beberapa dasar termasuk melatih beberapa Orang Asli sebagai ustaz dan diberi bayaran elaun untuk menyebarkan dakwah Islam di kalangan masyarakat itu.

"Kekangan kewangan yang dihadapi menyebabkan tidak semua penempatan tersebut dapat dimasuki dan ia memberi ruang kepada penganut agama lain menyebarkan fahaman mereka di beberapa pos Orang Asli di seluruh negeri," katanya.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan Ketua Pembangkang Datuk Mohd Alwi Che Ahmad (BNKok Lanas) mengenai langkah kerajaan negeri menyebarkan dakwah Islam di kalangan Orang Asli berikutan penganut agama lain kini aktif menyebarkan agama mereka di kalangan masyarakat itu.

Mohd Amar berkata penganut agama lain mempunyai sokongan dana yang kukuh untuk menjalankan misi mereka selain bersedia berkahwin dengan pasangan Orang Asli dan tinggal bersama bagi memudahkan penyebaran ajaran agama mereka.

Sehubungan itu, Mohd Amar berkata, kerajaan negeri masih meneruskan pemberian insentif sebanyak RM10,000 kepada mana-mana lelaki Islam di negeri ini yang bersedia berkahwin dan tinggal dengan masyarakat Orang Asli sebagai langkah mengukuhkan dakwah Islam.

Kerajaan negeri juga menggalakkan Orang Asli menyertai program ladang rakyat dan diberikan bayaran elaun sebagai langkah mendekatkan golongan tersebut kepada Islam, katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain