Tian Chua masih anggota Parlimen Batu - SPR - Semasa | mStar

Tian Chua masih anggota Parlimen Batu - SPR

KUALA LUMPUR: Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat(PKR) Tian Chua masih kekal sebagai anggota Parlimen Batu selagi proses rayuan terhadap keputusan Mahkamah Majistret semalam, belum selesai.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kedudukan Tian Chua atau Chua Tian Chang yang dijatuhkan hukuman penjara enam bulan dan denda RM3,000 oleh Mahkamah Majistret setelah didapati bersalah menyebabkan kecederaan terhadap anggota polis dua tahun lepas.

"Saya difahamkan daripada media bahawa beliau akan memfailkan rayuan. Setakat yang kami tahu, proses (rayuan) itu belum muktamad. Jadi beliau masih kekal sebagai anggota Parlimen," katanya.

Keputusan mahkamah itu boleh menyebabkan Tian Chua kehilangan kerusi Parlimennya kerana mengikut Perkara 48 (1)(e) Perlembagaan Persekutuan bahawa seseorang itu hilang kelayakan menjadi Anggota Parlimen jika dia disabitkan atas suatu kesalahan oleh sesuatu mahkamah di Persekutuan (atau, sebelum Hari Malaysia, di wilayah yang termasuk dalam Negeri Sabah dan Sarawak atau di Singapura) dan dihukum penjara tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang dari RM2,000 dan dia tidak mendapat pengampunan bebas.

Abdul Aziz berkata walaupun SPR memantau kes itu, ia akan hanya bertindak setelah menerima laporan rasmi daripada Speaker Parlimen mengenai perkara itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

TERKINI MCA: OTK-CSL berdamai...

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain