Malaysia timbang permintaan Australia mengenai manusia perahu - Semasa | mStar

Malaysia timbang permintaan Australia mengenai manusia perahu

JAKARTA: Malaysia akan mengkaji langkah yang boleh diambil terhadap permintaan Australia supaya diperketatkan kawalan imigresen dan pemberian visa bagi mengelak permerdagangan manusia dan insiden manusia perahu yang menjadikan Malaysia sebagai pusat transit, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata permintaan Australia itu disampaikan kepada beliau oleh rakan sejawatannya Kevin Rudd pada perjumpaan hubungan dua halanya di sini, selepas mereka menghadiri istiadat pemahsyuran dan angkat sumpah Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono semalam.

"Pertemuan itu diadakan atas permintaan Rudd, yang menyatakan puas hati dengan hubungan dua hala yang baik antara kedua-dua negara," kata Najib pada sidang media dengan wartawan Malaysia di akhir lawatannya ke sini.

Beliau berkata secara spesifik Rudd membangkitkan beberapa hal termasuk kekhuatiran Australia mengenai masalah manusia perahu yang menjadikan Malaysia negara transit yang kemudiannya mencuba masuk secara haram ke Australia.

Satu contoh terbaru ialah sekumpulan penduduk Tamil Sri Lanka yang masuk ke Malaysia kemudiannya menaiki perahu di Melaka ke Australia sebagai destinasi akhir mereka tetapi telah ditahan terlebih dahulu oleh pihak berkuasa Indonesia. Najib berkata antara langkah yang boleh dipertimbangkan oleh Malaysia ialah dengan menambah bilangan pegawai imigresen di negaranegara tertentu untuk menapis dengan lebih ketat permohonan masuk ke Malaysia supaya dapat dibezakan antara pelancong tulen dengan pemerdagangan manusia.

"Hal ini juga terkait dengan pemberian visa kepada mereka," kata beliau. Turut hadir pada persidangan akhbar itu ialah Menteri Luar Malaysia Datuk Anifah Aman.

Perdana Menteri berkata dalam pemerdagangan manusia, keuntungannya agak lumayan dengan kos yang dikenakan bagi seorang dari Sri Lanka untuk cuba masuk ke Australia ialah antara AS$15,000 dan AS$20,000 yang menyebabkan kegiatan sindiket orang tengah itu masih berterusan.

"Ini juga berkaitan kestabilan dalaman di Sri Lanka. Kalau kerajaan Sri Lanka dapat menjamin keturunan Tamil dapat sepadu dalam pembangunan Sri Lanka kemungkinan mereka menjadi manusia perahu akan dapat dikurangkan," katanya.

Turut dibincangkan dengan Rudd ialah tawaran Australia untuk membantu Malaysia meningkatkan keupayaan pendidikan vokasional di Malaysia, iaitu satu bidang kepakaran yang dimiliki oleh negara itu.

"Perdana Menteri Rudd akan menghantar para pegawainya ke Kuala Lumpur yang pakar untuk membincangkan tawaran itu dengan lebih lanjut tidak lama lagi," katanya, yang menambah bahawa latihan kemahiran vokasional itu ialah untuk pelajar sekolah lepasan Sijil Pelajar Malaysia (SPM).

Selain itu, kata Perdana Menteri, mereka juga menyentuh bentuk yang relevan bagi Sidang Kemuncak Asia Timur dan persidangan khas perubahan iklim di Copenhagen, Denmark.

Najib yang diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor berlepas pulang ke Kuala Lumpur malam semalam. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Muhyiddin terima kunjungan bakal duta

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain