Arena Nicol David, penghargaan kerajaan terhadap pencapaian Ratu Skuasy Negara - Semasa | mStar

Arena Nicol David, penghargaan kerajaan terhadap pencapaian Ratu Skuasy Negara

KUALA LUMPUR: Ratu skuasy negara Datuk Nicol Ann David, semalam, menerima penghargaan paling bernilai dalam hidupnya apabila Pusat Skuasy Nasional di Bukit Jalil di sini ditukar nama kepada "Arena Nicol David."

Pertukaran nama tersebut adalah sebagai penghargaan kerajaan terhadap sumbangan Nicol dalam mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.

Nama baru gelanggang skuasy utama itu, yang terletak dalam kawasan Kompleks Sukan Negara, dirasmikan oleh Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek dalam majlis sederhana tetapi penuh bermakna itu.

Acara perasmian nama baru itu telah mengundang linangan air mata dari ratu skuasy berusia 26 tahun itu yang terharu dengan penghargaan yang diberikan kepadanya.

Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Menteri Datuk Razali Ibrahim, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Zolkples Embong, Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Tan Sri Tunku Imran Tuanku Ja'afar serta ibu bapa Nicol.

Ketika bercakap kepada pemberita selepas majlis itu, Ahmad Shabery berkata langkah itu adalah untuk mengabadikan sumbangan Nicol yang muncul sebagai pemain nombor satu dunia.

"Apabila kita memberikan nama khas kepada sesuatu gelanggang sukan, ia bukan sahaja memberi penghargaan yang tidak terhingga dan ternilai kepada Nicol tetapi satu kaedah untuk membakar semangat warga atlet dan golongan anak muda," katanya.

Pada 1 Okt lepas, Ahmad Shabery mengumumkan bahawa Kabinet menerima cadangan Kementerian Belia dan Sukan supaya kemudahan sukan dinamakan mengikut nama atlet kebangsaan yang telah menaikkan dan mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa.

Selain merasmikan nama baru gelanggang itu, Ahmad Shabery juga turut merasmikan galeri mini Nicol David yang memaparkan koleksi trofi dan pingat yang pernah dimenanginya.

Pada majlis yang sama juga, Ahmad Shabery turut menyampaikan Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam) berjumlah RM20,000 kepada Nicol yang berjaya mengekalkan kejuaraan dunia buat kali keempat di Amsterdam, Belanda, bulan lepas.

Turut menerima insentif Shakam ialah pemain skuasy lelaki Ivan Yuen yang memerima imbuhan berjumlah RM29,375.

Ivan berjaya merangkul emas acara individu dan berpasukan pada Kejohanan Remaja Asia ke-14 (1623 Jan) dan pingat perak acara individu pada Kejohanan Remaja Dunia Ogos lalu.

Sementara itu, Nicol berkata: "Adalah terlalu besar bahawa gelanggang itu diberikan nama saya. Saya masih terkejut ketika ini dengan penghormatan ini.

"Penghargaan ini amat bermakna bagi diri saya dan sesuatu yang tidak pernah saya mimpikan," katanya kepada pemberita bila ditanya perasaannya.

Nicol, anak kelahiran Pulau Pinang itu, menyifatkan pencapaiannya dalam sukan itu sehingga ini adalah atas sokongan kementerian dan Majlis Sukan Negara. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain