Shafie: Bukan jumlah yang penting tapi keikhlasan - Semasa | mStar

Shafie: Bukan jumlah yang penting tapi keikhlasan

KUALA LUMPUR: Untuk berjuang dan memberi sokongan kepada Umno dalam pilihan raya kelak, Naib Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menzahirkan bahawa bukan jumlah yang penting semata-mata, tapi yang lebih penting dalam nilai politik itu adalah keikhlasan ahli-ahli Umno.

“Teringat saya tentang satu cerita dalam satu persidangan antarabangsa. Di dalam persidangan itu, sebelum berakhir, pihak penganjur telah mengadakan satu pertandingan di mana setiap peserta dibekalkan dengan benih pokok bonsai dan para peserta perlu menanam di dalam pasu dan akan dibawa ke persidangan akan datang dalam tempoh enam bulan.

“Di antara semua peserta, hanya seorang sahaja yang membawa pasu tanpa ada tumbuhan bonsai dan setelah penganjur bertanya apa yang telah terjadi dengan benih yang telah diberikan, peserta itu menyatakan yang dia telah mencuba dengan pelbagai cara namun pokok itu tidak tumbuh.

“Selepas itu, pihak penganjur telah mengumumkan dialah pemenangnya disebabkan menggunakan benih yang diberikan tanpa disedarinya benih itu telah dimasak dan tidak akan tumbuh.

“Atas keikhlasan itulah, dia telah dinobatkan sebagai pemenang. Sesungguhnya, keikhlasan dalam perjuangan ini amat penting sekali,” kata Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah.

Selain itu, beliau selaku Pengerusi Biro Keahlian berkata jawatankuasanya akan melakukan beberapa pendekatan seperti pemutihan senarai ahli di peringkat cawangan dan bahagian dengan kerjasama Ibu Pejabat dalam masa terdekat.

Ini dibuat dengan mensasarkan antaranya bilangan ahli di kalangan generasi muda, sektor korporat, swasta, badan NGO dan lain-lain menerusi Pergerakan Pemuda dan Puteri Umno serta pendaftara ahli-ahli Umno menjadi pengundi atau pemilih dalam pilihan raya.

Jelasnya, langkah-langkah itu memerlukan kerjasama baik daripada semua pihak dan cawangan mahupun bahagian dari seluruh negara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain