Muhyiddin seru Wanita, Pemuda dan Puteri wujudkan Penunjuk Prestasi Utama Politik - Semasa | mStar

Muhyiddin seru Wanita, Pemuda dan Puteri wujudkan Penunjuk Prestasi Utama Politik

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyeru ketiga-tiga sayap parti itu, iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri untuk mewujudkan Penunjuk Prestasi Utama Politik.

“Bagi memastikan Umno kembali menjadi parti yang memberi harapan baru, saya ingin mengajak ketiga-tiga sayap untuk menetapkan Penunjuk Prestasi Utama Politik dengan menambah bilangan ahli baru, mendaftar sebagai pengundi baru dan membentuk jaringan yang lebih mantap dengan pertubuhan bukan kerajaan.

“Saya beri tempoh masa dua tahun untuk saudara saudari mencapai sasaran. Kita sudah tiada masa. Gerakan ini mesti bermula sekarang,” katanya dalam ucapan perasmian serentak persidangan perwakilan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini pada malam Selasa.

Turut hadir isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Menurut Muhyiddin, Umno sudah mengambil langkah untuk melakukan proses penilaian semula secara serius tentang cara dan kaedah mendepani rakyat.

“Kita sudah menjadikan kehendak, aspirasi dan keperluan rakyat sebagai teras komitmen kita. Maka semangat dan hala tuju baru ini mesti segera digembeleng menjadi arus dan gelombang yang lebih besar yang akan melonjakkan perjuangan parti kita ke mercu kejayaan dan kegemilangan,” katanya.

Beliau berkata langkah itu perlu untuk Umno kekal relevan dengan putaran masa parti itu perlu memahami suara, bahasa, gaya dan nuansa politik baru yang ada pada hari ini.

“Umno perlu menjadi releven dalam dunia terbuka tanpa sempadan di tengah-tengah ledakan maklumat dan ilmu.

“Umno juga perlu terus menjadi releven dengan mewakili suara orang Melayu, Bumiputera dan rakyat keseluruhannya,” kata beliau.

Oleh itu Muhyiddin berkata, Umno perlu ada jiwa yang dibina dengan idealisme perjuangan dan berani melakukan perubahan untuk kebaikan.

“Saya yakin Umno mahu berubah. Umno telah mula berubah dan Umno akan terus membuat perubahan untuk kebaikan.

“Tidak patut ada lagi perpecahan dalaman, tidak ada lagi team A atau team B seperti dulu, tidak ada lagi gerakan jatuh menjatuhkan pemimpin, tidak ada lagi budaya ugut-mengugut, dan tidak ada lagi perebutan kuasa sehingga parti menjadi mangsa. Yang ada hanya satu wadah, satu pasukan, satu Umno,” katanya.

Empat rukun

Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri turut menggariskan empat rukun iaitu kesatuan minda, kesatuan hati, kesatuan amal dan kesatuan matlamat yang perlu dihayati oleh ahli Umno untuk memastikan mereka meletakkan matlamat perjuangan parti mengatasi kepentingan diri

“Dengan terbinanya kesatuan minda,Umno akan mempunyai visi perjuangan yang jelas. Dengan terjalinnya kesatuan hati, setiap daripada kita akan menjiwai erti perjuangan Umno.

“Dengan terbentuknya kesatuan amal, kita bergerak dan bertindak di atas satu landasan dan satu pasukan. Dengan terpaterinya kesatuan matlamat kita akan dapat mencapai tujuan perjuangan kita demi agama, bangsa dan tanah air,” katanya.

Tambah beliau, langkah pertama ke arah kesatuan minda yang boleh dilakukan ialah melaksanakan perubahan dan pembaharuan menghayati serta mendalami aspirasi rakyat dan orang Melayu.

“Kita perlu membebaskan minda dan sikap kita daripada penjara pemikiran yang lapuk dan sukar berubah. Kita mesti menerima hakikat bahawa landskap politik negara sudah berubah, nilai dan budaya politik masyarakat Melayu sendiri juga sudah berubah.

“Kita perlu menggarap pemikiran baru tentang demokrasi yang merangkumi konsep penghakupayaan, politik penyertaan dan urus tadbir negara yang baik,” katanya.

Justeru, pemikiran baru ini perlu dibina dan digembleng tanpa mengorbankan matlamat asal perjuangan Umno.

“Prinsip perjuangan Umno, iaitu berjuang demi agama, bangsa dan negara adalah tetap luhur dan releven. Kita tidak perlu apologetik dalam soal ini. Tetapi, dalam suasana pemikiran politik yang telah berubah, maka ia perlu disampaikan, diterangkan dan diwar-warkan dengan cara yang yang lebih jelas dan agresif.

“Rakyat dan orang Melayu hari ini menyanjung tinggi pemimpin yang ikhlas berbakti; mendahulukan kepentingan rakyat daripada kepentingan peribadi; sentiasa menunaikan janji; telus, adil, amanah dan bertanggungjawab apabila bertindak; dan sentiasa memahami denyut nadi rakyat,” katanya.

Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh menegaskan, dalam perjuangannya ahli-ahli parti perlu bersatu hati untuk bersama-sama mencurahkan bakti kepada rakyat yang benar-benar memerlukan.

“Kita mesti sentiasa bersetia dalam wadah Umno untuk membantu rakyat tanpa mengira pangkat atau kedudukan. Kita mesti sentiasa bersedia untuk berkhidmant kepada rakyat tanpa mengira masa dan tempat.

“Curahan bakti yang dilakukan dengan penuh kesungguhan atas rasa kasih sesama insan akan memancarkan rasa ikhlas di sanubari kita. Sesungguhnya, masyarakat boleh menilai setiap khidmat atau sumbangan yang disampaikan. Walau sekecil mana pun sumbangan itu, sekiranya dilakukan dengan niat yang suci, pasti akan dihargai,” kata beliau lagi.

Dekati generasi muda

Sehubungan itu, Muhyiddin menyeru ahli parti untuk memperteguh kesatuan amal dengan merangka dan melaksanakan pendekatan yang lebih mesra rakyat untuk memenangi hati dan perasaan generasi muda.

“Kita tampilkan wahana komunikasi politik yang lebih berkesan untuk mendekati rakyat. Wahana baru yang telahpun kita gunakan ialah media baru dan asas rangkaian sosial yang bersifat interaktif. Kita manfaatkan wahana ini bukan sahaja untuk berinteraksi tetapi untuk menampilkan idealisme, pemikiran, nilai, budaya dan jiwa Umno yang baru.

“Program mendekati masyarakat mesti diperhebatkan supaya kita benar-benar dapat merasai denyut nadi mereka. Jadilah mata, telinga dan suara hati masyarakat. Fahami permasalahan masyarakat dan bantulah mereka mencari jalan penyelesaian. Sentiasalah turun padang agar kehadiran kita dirasai, diri kita mudah didekati. Sentiasalah berada bersama masyarakat dan bersedia untuk membantu mereka. Ini adalah terjemahan tradisi perjuangan kita membela rakyat,” ujar beliau dengan panjang lebar.

Oleh yang demikian, tegas Muhyiddin, Umno mesti memperkukuhkan asas kekuatannya terutama ahli dan organisasi kerana kedua-dua modal politik ini mesti terus diperkasa dan disiap siagakan agar dapat menggalas perjuangan parti.

“Kita persiapkan ahli-ahli Umno dengan ilmu dan kemahiran politik yang mantap melalui program pendidikan dan latihan sepanjang hayat. Dengan melaksanakan program tarbiah siasah ini kita pastikan ahli-ahli Umno menghayati erti perjuangan Umno dan erti menjadi pejuang Umno yang sejati.

“Kita persiapkan organisasi Umno untuk memacu gelombang perubahan. Pindaan perlembagaan yang akan dibentangkan esok bakal membuka jalan kepada proses transformasi sistem politik Umno yang lebih demokratik dan inklusif,” ujarnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain