Syarat baru untuk ahli Umno ganti sistem kuota - Semasa | mStar

Syarat baru untuk ahli Umno ganti sistem kuota

PORT DICKSON: Satu syarat baru akan dibuat bagi memastikan jawatan tertinggi di dalam Umno berada di tahap yang dihormati selepas ketiadaan sistem pencalonan, kata Naib Presidennya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, Presiden dan Timbalan Presiden parti tidak bimbang dengan penghapusan sistem kuota itu cuma parti tidak mahu membuka peluang yang terlalu luas sehinggakan institusi jawatan itu boleh dipermain-mainkan oleh pihakpihak tertentu.

"Kita tak nak, seorang yang bukan ahli Umno, besok mendaftar dan kerana tidak ada pencalonan, hari ini jadi ahli Umno besok bertanding Presiden, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Usul dan Jawatankuasa Induk Pindaan Perlembagaan untuk perhimpunan agung Umno yang akan datang di sini hari ini.

Hishammuddin berkata mesyuarat itu membincangkan pengenalan satu syarat minimum untuk anggotaanggota baru dan ia akan dibincangkan dalam satu mesyuarat khas semasa Perhimpunan Agung itu nanti.

"Kita nak kemaskini sedikit kerana ada pandangan di bawah bahawa kita tidak mahu membenarkan sesiapa sahaja menawarkan diri dan pada bilabila masa sampai, baru jadi ahli boleh mencabar jawatanjawatan yang tertinggi dalam parti," katanya.

Katanya, ini semua merupakan petanda kepada tindakan awal untuk bergerak ke arah transformasi dan usaha serius untuk membawa perubahan mengikut kehendak ramai berdasarkan kepada keputusan Pilihan Raya Umum ke-12 tahun lepas.

Mengenai mesyuarat hari ini, Hishammuddin memberitahu, di antara perkara yang dibincangkan adalah mengenai usul ucapan dasar Presiden parti dan pada tahun ini tidak ada usul lain lagi yang akan dibawa.

"Perkara kedua adalah berhubungkait dengan pindaan perlembagaan di mana kita telah pun bersetuju dan apa yang kita hendak bawa merupakan satu perkara yang begitu bersejarah, ianya mestilah mudah untuk semua fahami," katanya. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain