Smart mulakan operasi mencari dan menyelamat di Padang - Semasa | mStar

Smart mulakan operasi mencari dan menyelamat di Padang

PADANG (Sumatera Barat): Pasukan Mencari dan Menyelamat Malaysia (Smart) pada Ahad memulakan gerakan mencari dan menyelamat di dua buah hotel di sini iaitu di Hotel Mariani International dan Hotel Jakarta.

Pasukan itu yang terdiri daripada 25 anggota diketuai Kapten Mohd Halimi Taib, memulakan gerakan di Hotel Mariani International, Jalan Bundo Kandung di sini pada 10 pagi waktu tempatan dan kemudian bergerak ke Hotel Jakarta selepas mendapati tiada mangsa terperangkap di hotel pertama.

"Fokus kita pada hari ini ialah mengenal pasti kawasan runtuhan yang masih terdapat mangsa yang terperangkap dan membantu pasukan penyelamat Indonesia dan negara lain bagi mengeluarkan mayat atau mangsa runtuhan yang mungkin masih hidup," kata Mohd Halimi kepada Bernama di sini.

Pasukan Smart itu yang tiba di sini semalam, merupakan kumpulan pertama dari Malaysia menyalurkan bantuan ke kawasan tragedi bersama-sama pasukan perubatan yang terdiri daripada 31 anggota iaitu Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Kementerian Kesihatan dan Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM).

Mereka mendirikan khemah di kawasan lapang bersebelahan runtuhan Rumah Sakit Selasih, di sini bersama kira-kira 22 petugas media cetak dan elektronik dari Malaysia, sebagai pusat operasi.

Sementara itu, pemilik Hotel Mariani International, Arif Hosein, 68, berkata ketiga-tiga mangsa yang terperangkap di hotel itu sudah dikeluarkan Jumaat lepas dan hanya seorang mangsa yang dikeluarkan terselamat iaitu seorang warga Singapura kerana bantuan terus dilakukan oleh pasukan keselamatan Indonesia sejurus selepas bencana.

"Setakat ini kami percaya memang sudah tidak ada lagi mangsa dalam runtuhan melalui pemeriksaan nama-nama orang yang menginap, lagi pun tiada seorang pun yang datang ke sini mencari saudara-mara mereka yang hilang," katanya.

Arif yang menyifatkan kejadian gempa itu sebagai yang paling dahsyat pernah dialaminya, berterima kasih dengan pelbagai bantuan yang diberikan masyarakat dunia terutamanya dari Malaysia.

"Kejadian gempa kali ini benar-benar luar biasa. Kalau di televisyen mereka bilang hanya 7.6 pada skala Richter, tapi saya ingat melalui gegarannya yang kuat, ia seperti lebih daripada itu mungkin 9 (skala Richter).

"Bantuan juga cepat kami terima terutamanya daripada pemerintah, kami juga bersyukur ramai yang datang menolong," kata Arif.

Sementara itu, 17 anggota Bank Muamalat Malaysia berserta sukarelawan, tiba di sini pada 9 pagi ini waktu tempatan dengan membawa bekalan makanan, khemah dan ubat-ubatan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia