Senapang angin dirampas, tahan tekong serta 5 awak-awak - Semasa | mStar

Senapang angin dirampas, tahan tekong serta 5 awak-awak

JOHOR BAHRU: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Selatan merampas dua laras senapang angin selepas menahan seorang tekong bersama lima awak-awaknya yang menaiki sebuah bot nelayan di perairan Tanjung Tohor, dekat Batu Pahat, pagi semalam.

Ketua Penguatkuasa Wilayah Selatan, Laksamana Pertama Che Hassan Jusoh berkata, bot laju APMM Kilat 47 yang sedang melakukan rondaan di perairan berkenaan mengesan bot itu yang dalam keadaan bergelap dan mencurigakan di kedudukan tujuh batu nautika barat Tanjung Tohor, kirakira pukul 4 pagi.

"Pemeriksaan dokumen mendapati tekong bot itu mempunyai dua pengenalan diri (Malaysia/Indonesia), dua awak-awak tidak mempunyai pengenalan diri manakala tiga awak-awak lagi memiliki kad pengenalan penduduk tetap yang meragukan.

"Pemeriksaan menyeluruh ke atas bot tersebut menemui dua laras senapang angin yang disyaki digunakan untuk kegunaan rompakan di laut," katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata kesemua mereka dipercayai menjadi tali barut atau tekong laut penyeluduppenyeludup memandangkan penemuan pelbagai khidmat pesanan ringkas (SMs) dalam telefon bimbit mereka yang mengaitkan pengoperasian dan kehadiran penguatkuasaan APMM serta agensi lain di perairan berkenaan.

Che Hassan berkata, kesemua tekong dan awak-awak yang berumur dalam lingkungan 39 hingga 51 tahun itu dibawa ke Pangkalan Maritim APMM Wilayah Selatan, Batu Pahat untuk siasatan lanjut.

Kesemua mereka katanya akan disiasat mengikut Sekyen 8(a) Akta Senjata 1960, Seksyen 8(b) Akta Perikanan 1985 serta Akta Pendaftaran Negara 1990.

"APMM akan sentiasa mempertingkatkan operasi di perairan negara bagi membanteras penyeludupan serta rompakan di laut. Pihak APMM menyedari kewujudan tekong laut yang dan berusaha untuk menanganinya dengan sentiasa melaksanakan operasi pemantauan di lokasi yang dikenalpasti sebagai kawasan pendaratan penyeludupan," katanya.

Sehubungan itu, orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat penyeludupan di perairan ini diminta menghubungi talian hotline APMM di 07-2199401. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain