Pertabalan Tuanku Muhriz pada Oktober ini penuh adat istiadat - Semasa | mStar

Pertabalan Tuanku Muhriz pada Oktober ini penuh adat istiadat

KUALA PILAH: Pertabalan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir bulan depan, akan dijalankan dengan penuh adat istiadat di Balairong Seri Istana Besar Seri Menanti dekat sini.

Tunku Besar Seri Menanti Tunku Ali Redhauddin ibni Tuanku Muhriz berkata istiadat itu akan berlangsung dari 22 Okt sehingga 28 Okt ini.

"Istiadat pertabalan pada 26 Okt ini merupakan istiadat kemuncak sejak istiadat permasyhuran Tuanku Muhriz sebagai Yang diPertuan Besar Negeri Sembilan ke-11 pada 29 Dis 2008 berikutan kemangkatan Yang diPertuan Besar Negeri Sembilan ke10 Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman pada 27 Dis 2008," katanya.

Beliau memberitahu sidang akhbar di sini hari ini, istiadat pertabalan dimulakan dengan istiadat mengeluarkan dan memasang alatalat kebesaran di halaman Istana Besar Seri Menanti pada 22 Okt oleh Pegawai 99 yang diketuai oleh Datuk Seri Amar Diraja.

Alat-alat kebesaran ini terdiri daripada lapan kaki payung kuning, lapan bilah tombak berambu, lapan bilah keris panjang, lapan bilah pedang panjang dan lapan tonggol (panji-panji) kuning, hitam dan merah.

Katanya alat-alat kebesaran ini akan kekal terpasang di halaman Istana Besar Seri Menanti selama tujuh hari sehingga istiadat menyimpan alat-alat kebesaran dilakukan pada 28 Okt.

Beliau berkata ini diikuti istiadat bersiram yang akan diadakan pada 25 Okt di mana Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan dan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan akan bersemayam di atas Takhta Rencana dan diarak dari Istana Besar Seri Menanti ke Panca Persada.

"Orang Empat istana akan menyempurnakan istiadat bersiram dengan menyembahkan bedak limau setelah mengelilingi baginda berdua sebanyak tujuh kali. Baginda berdua akan bersemayam semula di atas Takhta Rencana dan akan diarak kembali ke Istana Besar Seri Menanti," katanya.

Tunku Ali Redhauddin berkata istiadat pertabalan akan dilangsungkan pada 26 Okt di Balairong Seri Istana Besar Seri Menanti. Istiadat pertabalan Yang diPertuan Besar Negeri Sembilan ke-11 merupakan salah satu daripada tiga istiadat bersejarah di Negeri Sembilan pada tahun ini.

"Istiadat pelantikan dan pertabalan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani binti Almarhum Tengku Besar Mahmud telah diadakan terlebih dahulu pada 14 April lepas dan istiadat pelantikan dan pertabalan Tunku Besar Seri Menanti (Tunku Ali Redhauddin) iaitu Putera Empat telah diadakan pada 22 Feb lepas," katanya.

Sementara itu, Tuanku Muhriz dan Tuanku Aishah Rohani meluangkan masa kirakira setengah jam beramah mesra dengan para wartawan, jurufoto dan jurukamera tv pada jamuan teh sempena Aidilfitri sebelum baginda berdua berangkat meninggalkan majlis. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain