Rumah Terbuka Aidilfitri peringkat nasional di Seri Perdana - Semasa | mStar

Rumah Terbuka Aidilfitri peringkat nasional di Seri Perdana

KUALA LUMPUR: Rumah Terbuka Aidilfitri peringkat nasional akan diadakan di kediaman rasmi Perdana Menteri, di Seri Perdana di Putrajaya pada hari raya pertama, kata Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan itu berkata rumah terbuka itu akan diadakan dari pukul 10.45 pagi hingga 3 petang.

Rumah terbuka itu diadakan selepas mendapat nasihat daripada Kementerian Kesihatan berhubung ancaman wabak selesema influenza A (H1N1), katanya pada sidang akhbar Rumah Terbuka Aidilfitri Perdana Menteri dan Ahli Jemaah Menteri di sini semalam.

Beliau mengulas mengenai keputusan kerajaan mengadakan rumah terbuka itu selepas memutuskan sambutan kemerdekaan 31 Ogos lepas diadakan pada skala kecil di perkarangan Bangunan Parlimen, tidak seperti tahun sebelumnya di Dataran Merdeka kerana ancaman wabak global itu.

Menegaskan situasi kini lebih baik, Rais bagaimanapun tidak menghalang rakyat Malaysia dan pelancong, dianggarkan mencecah 100,000 orang mengunjungi ke rumah terbuka itu, daripada memakai penutup muka dan mulut.

"Terpulang kepada individu," katanya.

Mengulas lanjut mengenai rumah terbuka itu, Rais berkata pada asalnya rumah terbuka yang bertujuan mengeratkan hubungan antara rakyat berbilang kaum dengan pemimpin itu dicadang diadakan di Johor tetapi diubah ke Putrajaya atas faktor tertentu antaranya logistik.

"Ini juga buat pertama kali Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) bertemu dengan rakyat dan beramah-tamah (pada sambutan Aidilfitri)," kata Menteri itu.

Pada hari raya pertama itu, beliau berkata Perdana Menteri dan anggota Kabinet akan berhari raya bersama Yang di-Pertuan Agong pada 7.30 pagi sebelum mengerjakan solat Aidilfitri di Masjid Negara bersama Seri Paduka Baginda dan masyarakat umum, kira-kira setengah jam kemudian.

Bagi memeriahkan majlis rumah terbuka itu, Rais berkata kementeriannya akan mengadakan beberapa pengisian kebudayaan seperti demonstrasi masakan tradisonal seperti dodol, lemang dan rendang selain persembahan nyanyian.

Antara artis yang akan menjayakannya ialah Jamal Abdillah, Jacklyn Victor, Nasir Wahab, Jo Ann, Kumpulan Saujana, Kelvin Lau, Banumita, Ebby Yus, Angelina Tan, Sathiya dan Kumpulan Muzik 1Malaysia.

Rais berkata tetamu juga akan menerima sumbangan daripada Perdana Menteri dan Ahli Jemaah Menteri.

Kelonggaran meletak kereta di kawasan itu juga akan diberikan kepada orang ramai, katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain