Isu Kartika: SIS fail permohonan tangguh laksana hukuman - Semasa | mStar

Isu Kartika: SIS fail permohonan tangguh laksana hukuman

PETALING JAYA: Sisters in Islam (SIS) telah memfailkan permohonan agar hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan ke atas model sambilan Kartika Sari Dewi Shukarnor, yang mengaku salah meminum arak di sebuah hotel di Cherating, ditangguhkan sementara ia dikaji semula.

Permohonan difailkan di Mahkamah Tinggi Syariah, Kuantan pagi semalam.

"Sebagai pertubuhan yang memperjuangkan hak asasi wanita dalam Islam, SIS bertindak atas kepentingan orang ramai selain mahu menyelesaikan kontroversi-kontroversi yang timbul dan untuk memperjelaskan isu ini," kata Pengarah Eksekutif SIS, Dr. Hamidah Marican dalam kenyataan dikeluarkan lewat malam tadi.

Dr. Hamidah menambah, SIS mahu pihak berkuasa menangguhkan pelaksanaan hukuman ke atas Kartika sehingga kesemua ruang perundangan dan ruang-ruang lain yang berkaitan dilalui.

"Memandangkan kes Kartika telah mencetuskan keprihatinan awam, di peringkat tempatan dan antarabangsa, desakan agar hukuman dijalankan ketika ruang perundangan untuk dikaji semula dan diberikan penjelasan belum lagi digunakan sepenuhnya, menunjukkan sikap tidak mengendahkan yang mendalam terhadap kepentingan awam dan antarabangsa," kata beliau lagi.

SIS mengambil tindakan itu dua hari selepas Kartika memberi notis undang-undang agar beliau tidak diganggu berhubung isu pelaksanaan hukuman sebatan.

"SIS difahamkan daripada laporan beberapa akhbar bahawa Ketua Hakim Syarie Pahang juga telah memfailkan permohonan dikaji semula hukuman ke atas Kartika.

"Bagaimanapun kami tidak dapat mengesahkan perkara ini dengan rasmi.

"Jika benar proses ini, kami terkejut dengan kenyataan dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Pahang hari ini (semalam) tentang pendiriannya mahu melaksanakan hukuman ke atas Kartika dan akan berbuat demikian tanpa notis lebih awal," kata beliau lagi.

Dalam kenyataannya Rabu lalu, Kartika yang reda dengan hukuman yang dikenakan itu dan memohon ia dilaksanakan secepat mungkin berkata, terlalu ramai orang perseorangan, ahli politik, pertubuhan kerajaan dan bukan kerajaan yang menghubunginya serta berjumpa dengannya dan keluarga sejak kebelakangan ini.

Malah kata Kartika, perkembangan itu telah mengganggu kehidupannya sekeluarga selain beliau didesak melakukan pelbagai perkara yang tidak mahu dilakukan.

Kartika juga berkata, beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang mengganggu ketenteraman beliau dan keluarganya selepas ini.

Beliau juga telah melantik peguam sivil dan syarie dari firma guaman Tetuan Adham & Associate di Ipoh bagi menjaga kepentingan beliau dan keluarganya.

Kartika dijatuhkan hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan pada 20 Julai lalu selepas mengaku salah meminum arak sebuah hotel di Cherating, 11 Julai 2008.

Penangguhan hukuman sebat terhadap Kartika dikeluarkan oleh Ketua Hakim Syarie Pahang, Datuk Abdul Rahman Yunus pada 24 Ogos lalu bagi bagi menghormati bulan Ramadan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain