Program 'Remaja Perkasa Negara' diwujudkan tangani masalah mat rempit - Najib - Semasa | mStar

Program 'Remaja Perkasa Negara' diwujudkan tangani masalah mat rempit - Najib

PUTRAJAYA: Program Remaja Perkasa Negara bakal diwujudkan bagi menempatkan remaja yang terlibat dengan masalah sosial seperti kegiatan lumba motosikal haram atau "Mat Rempit" menjalani pemulihan, kata Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

Perdana Menteri berkata program itu dilaksanakan di bawah Program Permata Negara dijangka bermula pada Januari tahun depan dan akan menempatkan remaja berisiko tinggi dalam masalah sosial yang berumur antara 18 hingga 25 tahun.

"Program itu bukan bertujuan untuk menghukum mereka tetapi untuk membolehkan mereka melalui proses pemulihan dan menambah kemampuan serta keyakinan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa mengenai Permata Negara di sini hari ini.

Turut hadir isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor yang juga Penaung Permata Negara. Menerusi program itu juga akan diwujudkan Program Khidmat Sosial yang akan diselaraskan dengan pesalah remaja yang dikenakan hukuman di bawah undangundang Khidmat Sosial, katanya.

"Jadi, pesalah bukan sahaja dikehendaki membuat komuniti service (khidmat masyarakat) tetapi ada juga pemantauan dan mentoring serta aktiviti lain yang boleh memberikan mereka lebih banyak kesan yang lebih positif.

"Sebagai permulaan projek perintis itu akan melibatkan 50 remaja yang melakukan kesalahan berulang kali dan mahkamah boleh mengeluarkan perintah untuk mereka mengikuti program itu," katanya.

Najib berkata sekiranya pesalah Mat Rempit ini ditempatkan di penjara akan mendedahkan mereka kepada pengaruh penjenayah tegar dan akan menjadikan mereka bakal penjenayah yang lebih berat.

Katanya, sebagai permulaan mereka akan menjalani program intervensi ala kem selama dua minggu hingga enam bulan untuk menjalani proses pemulihan bagi menambah kemampuan mereka daripada segi kepimpinan dan jati diri.

"Tetapi program itu tidak melibatkan mereka yang terlibat dengan gejala dadah," katanya. Sementara itu, mesyuarat hari ini bersetuju untuk mewujudkan Pusat Permata Pintar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk menempatkan mereka yang berkebolehan tinggi dan luar biasa dan ia dijangka mula beroperasi pada 2011.

Sebagai permulaan seramai 405 pelajar sudah dipilih menyertai kem perkhemahan cuti sekolah sesi yang pertama.

Mesyuarat turut membincangkan mengenai program Permata Seni dengan 33 orang akan dipilih untuk menyertai kumpulan koir bagi mengembangkan kebolehan mereka ke peringkat antarabangsa.

Program Permata Insan pula akan mengenal pasti sekumpulan pelajar agama rendah yang berkemahiran, berumur antara sembilan hingga 12 tahun untuk dididik menjadi bakal profesional di samping mempunyai pengetahuan agama yang mendalam. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain