Program 'Remaja Perkasa Negara' diwujudkan tangani masalah mat rempit - Najib - Semasa | mStar

Program 'Remaja Perkasa Negara' diwujudkan tangani masalah mat rempit - Najib

PUTRAJAYA: Program Remaja Perkasa Negara bakal diwujudkan bagi menempatkan remaja yang terlibat dengan masalah sosial seperti kegiatan lumba motosikal haram atau "Mat Rempit" menjalani pemulihan, kata Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

Perdana Menteri berkata program itu dilaksanakan di bawah Program Permata Negara dijangka bermula pada Januari tahun depan dan akan menempatkan remaja berisiko tinggi dalam masalah sosial yang berumur antara 18 hingga 25 tahun.

"Program itu bukan bertujuan untuk menghukum mereka tetapi untuk membolehkan mereka melalui proses pemulihan dan menambah kemampuan serta keyakinan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa mengenai Permata Negara di sini hari ini.

Turut hadir isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor yang juga Penaung Permata Negara. Menerusi program itu juga akan diwujudkan Program Khidmat Sosial yang akan diselaraskan dengan pesalah remaja yang dikenakan hukuman di bawah undangundang Khidmat Sosial, katanya.

"Jadi, pesalah bukan sahaja dikehendaki membuat komuniti service (khidmat masyarakat) tetapi ada juga pemantauan dan mentoring serta aktiviti lain yang boleh memberikan mereka lebih banyak kesan yang lebih positif.

"Sebagai permulaan projek perintis itu akan melibatkan 50 remaja yang melakukan kesalahan berulang kali dan mahkamah boleh mengeluarkan perintah untuk mereka mengikuti program itu," katanya.

Najib berkata sekiranya pesalah Mat Rempit ini ditempatkan di penjara akan mendedahkan mereka kepada pengaruh penjenayah tegar dan akan menjadikan mereka bakal penjenayah yang lebih berat.

Katanya, sebagai permulaan mereka akan menjalani program intervensi ala kem selama dua minggu hingga enam bulan untuk menjalani proses pemulihan bagi menambah kemampuan mereka daripada segi kepimpinan dan jati diri.

"Tetapi program itu tidak melibatkan mereka yang terlibat dengan gejala dadah," katanya. Sementara itu, mesyuarat hari ini bersetuju untuk mewujudkan Pusat Permata Pintar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk menempatkan mereka yang berkebolehan tinggi dan luar biasa dan ia dijangka mula beroperasi pada 2011.

Sebagai permulaan seramai 405 pelajar sudah dipilih menyertai kem perkhemahan cuti sekolah sesi yang pertama.

Mesyuarat turut membincangkan mengenai program Permata Seni dengan 33 orang akan dipilih untuk menyertai kumpulan koir bagi mengembangkan kebolehan mereka ke peringkat antarabangsa.

Program Permata Insan pula akan mengenal pasti sekumpulan pelajar agama rendah yang berkemahiran, berumur antara sembilan hingga 12 tahun untuk dididik menjadi bakal profesional di samping mempunyai pengetahuan agama yang mendalam. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain