Permohonan Khalid untuk gantung perintah bayar Bank Islam 27 Oktober - Semasa | mStar

Permohonan Khalid untuk gantung perintah bayar Bank Islam 27 Oktober

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini menetapkan 27 Oktober untuk mendengar permohonan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk penggantungan perintah beliau membayar RM66.67 juta kepada Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB).

Hakim Datuk Rohana Yusuf membuat keputusan itu di dalam kamar hari ini setelah dipohon peguam kedua-dua pihak berikutan terdapat beberapa pindaan pada afidavit.

Pada 21 Ogos lepas Abdul Khalid diperintah membayar RM66.67 juta kepada BIMB bagi pinjaman beliau untuk membeli saham Guthrie pada tahun 2001 ketika beliau menjadi ketua pegawai eksekutif syarikat itu.

Peguam Khalid, Asma Mohd Unus memberitahu pemberita bahawa pada 27 Okt, Hakim Rohana akan turut mendengar saman Abdul Khalid terhadap BIMB.

Abdul Khalid pada 18 Mei 2007 memfailkan saman terhadap BIMB untuk menuntut deklarasi bahawa wujudnya kontrak kolateral antara beliau dan bank tersebut berhubung perjanjian kemudahan AlBai Bithaman Ajil (BBA) bertarikh 30 April 2001.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Guthrie Berhad dari 1995 hingga 2003 itu juga mendakwa BIMB telah menjual saham Guthrie miliknya dan mahu menuntut ganti rugi daripada bank tersebut.

BIMB turut memfailkan tuntutan balas terhadap Abdul Khalid pada 24 Mei 2007 untuk mendapatkan penghakiman berhubung jumlah itu dengan mendakwa telah berlaku pelanggaran perjanjian AlBai Bithaman Ajil ekoran kegagalan beliau membayar balik pinjaman.

Abdul Khalid tidak hadir di mahkamah sementara BIMB diwakili peguam N. Ganesan. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain