Najib gesa umat Islam jalin hubungan baik dengan kaum lain

KUALA LUMPUR: Sempena Nuzul alQuran hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menggesa umat Islam agar terus hidup dalam suasana aman dan menjalin hubungan baik dengan masyarakat daripada kaum serta agama lain.

"Wahyu dalam alQuran bukan sahaja bertujuan mendidik umat manusia supaya menunaikan ibadah khusus seperti solat dan puasa tetapi paling utama adalah untuk berbuat baik sesama insan, mengutamakan semangat kesetiakawanan dan memupuk semangat silaturrahim," kata Najib.

"Justeru, dalam konteks Malaysia yang dihuni berbilang kaum yang menganut pelbagai agama, saya percaya majoriti penduduknya menghargai perpaduan, keamanan serta keharmonian dan secara terbuka menerima keunikan setiap masyarakat," kata Najib dalam blognya, www.1malaysia.com.my semalam.

Ironinya, sambutan ini akan memberi kesan positif terhadap kemakmuran rakyat dalam menjalin perpaduan nasional yang lebih utuh dalam kalangan kita, katanya.

Perdana Menteri turut menggesa umat Islam supaya tidak mengenal erti lelah dalam berusaha sedaya upaya ke arah mentransformasikan kandungan alQuran bagi menggalakkan pembudayaan pengetahuan dengan memahami sepenuhnya dan menerapkan setiap ajarannya dalam cara yang holistik.

"Ulama Islam terkemuka, ahli akademik dan ahli sains mesti memulakan usaha ini demi manfaat umat Islam yang kini berdepan dengan pelbagai cabaran dan isu baru yang memberi kesan kepada Islam hari ini, syariah, perundangan, perubatan, ekonomi dan banyak lagi," kata Najib.

Perdana Menteri berkata budaya berasaskan pengetahuan adalah satu daripada nilai aspirasi dalam 1Malaysia yang penting kepada kehidupan umat manusia, seperti mana ayat pertama alQuran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad (S.A.W).

Katanya kitab suci aQuran merupakan sumber pengetahuan yang agung dan pembinaan sahsiah untuk terus memperkukuh serta mengangkat ummah sebagai Khaira' Ummah, iaitu ummah paling cemerlang yang hidup dalam harmoni serta berkeupayaan memacu negara ke arah kemajuan di bawah panji-panji 1Malaysia.

"Marilah kita bersamasama menyambut Nuzul alQuran dengan satu iltizam dan satu cita-cita untuk cemerlang sebagai satu ummah dan menyumbang kepada pembangunan serta kemajuan negara dan berpandukan kepada alQuran sebagai petunjuk dalam kehidupan kita demi meningkatkan keimanan untuk mengemudikan langkah kita ke arah kejayaan dunia dan akhirat," kata Najib. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain