Perubahan besar: Wanita Umno putuskan 30% ahlinya wajib terlibat dalam buat keputusan parti

KUALA LUMPUR: Pergerakan Wanita Umno hari ini meluluskan cadangan-cadangan pindaan Perlembagaan Umno dan Peraturan Wanita Umno bagi membolehkan sekurang-kurangnya 30 peratus ahlinya terlibat di peringkat pembuat keputusan parti.

Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, sebanyak 12 fasal perlembagaan parti dan 15 peraturan Wanita dicadangkan untuk dipinda dan kertas cadangan itu akan diserahkan kepada Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan Umno dua hari lagi.

Shahrizat yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata, pihaknya mahu kuota 30 peratus itu bukan hanya tertumpu kepada peringkat Majlis Tertinggi tetapi juga melibatkan akar umbi termasuk cawangan, bahagian, negeri dan perwakilan supaya kesan perubahan itu dapat dirasai secara menyeluruh.

"Kita akan serah kepada Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan dengan harapan ia (cadangan kuota 30 peratus) akan diterima dan dilaksanakan di semua peringkat.

"Saya positif dan yakin kepimpinan akan menerimanya," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat khas Exco Pergerakan Wanita di ibu pejabat Umno di sini hari ini.

Umno akan mengadakan Mesyuarat Agung Khas Oktober ini bagi meminda perlembagaan parti termasuk menyentuh kaedah dan proses pemilihan parti supaya lebih telus, terbuka dan demokratik.

Shahrizat berkata, kuota 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan itu penting memandangkan wanita merangkumi hampir separuh daripada penduduk negara ini, mempunyai pengalaman dan kefahaman yang berbeza dalam sesuatu isu serta mewujudkan keseimbangan jantina bagi meningkatkan proses demokrasi dalam tadbir urus kerajaan.

"Sehubungan dengan itu, Umno sebagai parti politik utama di Malaysia perlu menjadi perintis dan peneraju dalam usaha meningkatkan penglibatan wanita di peringkat pembuat keputusan," katanya.

Selain itu, Shahrizat menambah, sejajar dengan perkembangan senario politik semasa, pihaknya turut memberi cadangan berhubung pemilihan presiden dan timbalan presiden parti. Bagaimanapun beliau tidak mengulas mengenai cadangan tersebut.

Ditanya mengenai Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang telah pun melaksanakan dasar 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan parti itu, Shahrizat berkata, Barisan Nasional sebenarnya adalah perintis kepada perkara itu kerana beliau telah mengemukakan cadangan itu kepada Kabinet pada Ogos 2004.

"Bagaimanapun pada masa itu, tiada pindaan perlembagaan parti. Sekarang kita ada perubahan kepimpinan," katanya.

Justeru, Shahrizat berkata, beliau mahu semua wanita bersedia dari segi pengalaman, kepakaran dan kebolehan untuk menerima perubahan dasar yang akan berlaku.

Selain itu, Shahrizat turut mengucapkan takziah kepada keluarga Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Omar yang meninggal dunia di Pusat Perubatan Gleneagles Intan di sini pada jam 10 pagi tadi akibat kegagalan ginjal.

Katanya, Allahyarham yang meninggal dunia pada usia 80 tahun merupakan antara perintis yang begitu banyak menyumbang dalam proses perundangan negara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain