JPA keluar pekeliling larang penjawat awam sertai perhimpunan haram - Semasa | mStar

JPA keluar pekeliling larang penjawat awam sertai perhimpunan haram

KUALA LUMPUR: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mengeluarkan pekeliling yang melarang penjawat awam melibatkan diri dalam perhimpunan haram atau apaapa bentuk gerakan yang boleh menganggu ketenteraman awam dan mengancam keselamatan negara.

Pekeliling itu yang bertarikh 13 Ogos dan ditandatangani Ketua Pengarah JPA Tan Sri Ismail Adam menggariskan bentuk larangan iaitu:

+ penglibatan secara aktif di luar waktu bekerja dengan menyertai apaapa bentuk gerakan atau perhimpunan haram yang dianjurkan oleh manamana pihak;

+ menggunakan masa pejabat dan meninggalkan pejabat untuk melihat dan menyertai gerakan atau perhimpunan haram dan

+ menggunakan peralatan pejabat seperti mesin cetak dan mesin penyalin, komputer untuk mencetak dan mengedar risalah berkaitan apaapa gerakan atau perhimpunan haram.

Ismail berkata jika cukup bukti, penjawat awam terlibat dalam perhimpunan haram atau sebarang gerakan yang boleh mengancam keselamatan negara, mereka boleh disabitkan kesalahan kerana melanggar tiga tatakelakuan penjawat awam khususnya Peraturan 4(1) PeraturanPeraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 iaitu tidak memberi taat setia kepada Yang diPertuan Agong, negara dan kerajaan dan boleh dikenakan tatatertib.

Katanya dua lagi peraturan ialah Peraturan 4(2))a),(b) dan (c) iaitu penjawat awam tidak boleh membelakangkan tugasnya dan membiarkan kepentingan peribadi bercanggah dengan tugasnya serta Peraturan 21(1) dan (2) mengenai larangan penglibatan penjawat awam dalam politik.

Ismail berkata ketiga-tiga peraturan itu bertujuan mempertahankan prinsip "Berkecuali" dan "Kesaksamaan" dalam perkhidmatan awam disamping berlandaskan konsep integriti bagi memastikan perkhidmatan awam merupakan perkhidmatan yang benarbenar stabil serta berkecuali terhadap mana-mana pihak, kumpulan termasuk gerakan, fahaman dan parti politik.

Oleh yang demikian, katanya, penjawat awam hendaklah melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan untuk memberi perkhidmatan kepada orang awam. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain