Rakaman CCTV rekod kelibat Teoh - Semasa | mStar

Rakaman CCTV rekod kelibat Teoh

SHAH ALAM: Mahkamah Majistret hari ini diberitahu rakaman CCTV dari lobi Plaza Masalam menunjukkan kelibat seorang lelaki yang dipercayai Teoh Beng Hock memasuki bangunan tersebut pada pukul 6.08 petang.

Bagaimanapun tiada sebarang rakaman yang menunjukkan Teoh meninggalkan bangunan tersebut.

Perkara tersebut dinyatakan oleh saksi ke-11 inkues kematian Teoh, Insp Mohd Zulaimi Mohd Zubir dari Cawangan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam semasa memberi keterangan hari ini.

"Hasil rakaman CCTV yang saya lihat, saya dapat melihat si mati masuk ke Plaza Masalam melalui lobi tingkat 4... rakaman itu direkodkan pada jam 18:08:55.

"Si mati dipercayai adalah pada imej yang paling belakang berdasarkan bentuk badan dan juga pakaiannya," kata Mohd Zulaimi ketika memberi keterangan di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas.

Pada prosiding hari ini, mahkamah ditunjukkan klip rakaman CCTV yang direkodkan pada 15 Julai lepas.

Menerusi rakaman tersebut kelibat Teoh dapat dilihat berjalan tanpa diiringi oleh sesiapa memasuki plaza tersebut.

Rakaman dari sudut belakang menunjukkan Teoh berjalan menuju kearah lif, di hadapan beliau terdapat beberapa imej individu lain yang juga sedang berjalan menuju kearah yang sama.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam, di sini selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.

Bagaimanapun Mohd Zulaimi memberitahu mahkamah bahawa hasil pemeriksaannya tidak terdapat sebarang kamera CCTV dipasang pada koridor tingkat 5 Plaza Masalam.

"Kamera CCTV hanya terdapat di kawasan tempat letak kereta, pintu lobi utama dan pintu ke pasaraya," katanya.

Mohd Zulaimi juga menyatakan pada 17 Julai, beliau telah merampas cakera keras (hard disk) rakaman CCTV dari bilik operasi pihak penyelengaraan plaza itu.

Jelasnya rakaman tersebut kemudiannya diserahkan ke Jabatan Forensik Bukit Aman pada hari berikutnya untuk dianalisa.

Bagaimanapun rakaman CCTV berkenaan tidak dapat dibaca kerana Jabatan Forensik Bukit Aman tidak mempunyai perisian yang sesuai dengan CCTV jenis JDR.

Namun Mohd Zulaimi memberitahu rakaman CCTV tersebut boleh dilihat menerusi salinan yang dibuat melalui 'pen drive'.

"Rakaman tersebut boleh dibaca melalui 'pen drive', bagaimanapun rakaman itu tidak boleh dicetak atas sebab-sebab teknikal," katanya.

Menurut Mohd Zulaimi, hasil analisa pihaknya berjaya mengesan sebanyak 47 imej individu keluar masuk ke Plaza Masalam pada 16 Julai dari pukul 00:00 hingga pukul 7 malam hari yang sama.

Mohd Zulaimi ketika menceritakan kepada mahkamah berkata, mayat Teoh yang ditemui mati di koridor tingkat 5 telah disahkan oleh pegawai SPRM sebagai saksi mereka.

Katanya pengecaman tersebut dibuat oleh salah seorang pegawai SPRM yang turut berada ditempat kejadian.

Bagaimanapun Mohd Zulaimi menyatakan kepada mahkamah beliau tidak merekodkan butir-butir peribadi pegawai berkenaan kerana terlupa.

Jawapannya itu mengundang reaksi peguam pemerhati keluarga Teoh, Gobind Singh Deo yang menyatakan beliau sepatutnya merekodkan butiran pegawai-pegawai berkenaan kerana mereka merupakan individu penting yang telah membuat pengecaman Teoh.

"Mengapa kamu tidak rekodkan butiran mereka, mengapa kamu lepaskan mereka?

"Sebagai anggota polis adakah kamu rasakan tidak penting untuk rekodkan butiran orang yang mendakwa mengetahui bahawa si mati adalah saksi mereka?" soalnya.

Mohd zulaimi dalam jawapannya berkata: "Penting, tapi saya tak catat butiran mereka kerana terlupa."

"Saya boleh ingat seorang sahaja, iaitu pegawai yang dikenali sebagai Azim. Yang lain saya tak boleh cam."

Gobind terus mengasak Mohd Zulaimi dengan pertanyaan bagaimana pegawai berkenaan boleh mengecam mayat sedangkan berdasarkan kenyataannya sebelum itu menjelaskan mayat Teoh ditutup dengan plastik hitam.

"Adakah kamu setuju bahawa kamu membuka plastik berkenaan selepas diminta oleh oleh pegawai SPRM berkenaan," soal Gobind.

Bagaimanapun Mohd Zulaimi tidak bersetuju dengan kenyataan Gobind tersebut.

"Tak setuju, mereka tahu si mati ialah saksi mereka setelah saya arahkan pihak polis membuka plastik yang menutup mayat Teoh. Ketika itu mereka, iaitu lebih kurang empat ke lima orang pegawai SPRM, berada dalam bangunan di kira-kira 10 hingga 20 meter dari kedudukan mayat.

"Walaupun mereka tidak berada berdekatan mayat, tetapi mereka dapat mengecam dan melihat dengan jelas muka si mati daripada cermin tingkap pejabat dalam bangunan itu," jelas Mohd Zulaimi.

Jelas Mohd Zulaimi lagi, selepas membuat pengawasan ditempat kejadian, beliau kemudiannya naik ke tingkat 14 yang menempat pejabat SPRM untuk menjalankan siasatan lanjut.

"Di tingkat 14 saya terjumpa Azim sahaja. Pegawai SPRM yang berada di tingkat lima saya tidak nampak, tetapi pegawai-pegawai lain ada di pejabat itu.

"Masa perbincangan di tingkat 14, ketua polis daerah ada bertanya berkaitan si mati dan mengambil butiran dirinya, dan seorang pegawai wanita SPRM mengesahkan bahawa Teoh ialah saksi mereka," kata Mohd Zulaimi.

Gobind seterusnya bertanya: "Adakah kamu tanya bila kali terakhir si mati dilihat?"

Mohd Zulaimi kemudiannya menyatakan: "Saya dimaklumkan oleh Ketua Polis Daerah bahawa si mati dilihat kali terakhir kira-kira pukul 6 pagi."

Gobind kemudiannya cuba mengaitkan teori kemungkinan Teoh jatuh ditolak dengan bertanya: "Adakah ada kemungkinan dalam fikiran kamu fikirkan si mati jatuh ditolak atau tercampak?"

Mohd Zulaini berkata: "Ya pada mulanya saya berpendapat begitu, tapi bila pegawai penyiasat buat siasatan buat siasatan, beliau berkata berkemungkinan dia (Teoh) terjatuh atau ditolak dari salah satu tingkap di tingkat 14."

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain