Kematian kedua H1N1 di Malaysia - Semasa | mStar

Kematian kedua H1N1 di Malaysia

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki warga Malaysia berumur 46 tahun yang bekerja di Belgium mati akibat Influenza A(H1N1) tengah hari semalam, menjadikannya mangsa kedua yang meninggal dunia akibat pandemik itu di Malaysia setakat ini.

Lelaki tersebut dilaporkan mati akibat "pneumonia teruk dengan kegagalan pernafasan dengan kejutan septisemia dan kegagalan buah pinggang akut" selepas tujuh hari mendapat rawatan di unit rawatan rapi di sebuah hospital swasta di Subang Jaya.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Mohd Ismail Merican, lelaki itu telah berada di Malaysia pada 4 Julai lepas.

"Pada mulanya beliau sihat sehingga beliau bercuti bersama keluarga di Langkawi pada 13 Julai 2009 dan telah mula mengalami demam serta batuk.

"Sekembali dari Langkawi, beliau telah mendapat rawatan di hospital swasta di Petaling Jaya pada 16 Julai 2009. Pemeriksaan Xray dada telah menunjukkan beliau mengalami pneumonia," katanya dalam satu kenyataan.

Dr Mohd Ismail berkata, kes lelaki itu kemudian dirujuk ke hospital swasta di Subang Jaya pada 19 Julai dan beliau dimasukkan ke unit rawatan rapi. Beliau berkata ujian sampel tekak telah dibuat pada 22 Julai dan Institut Penyelidikan Perubatan mengesahkan lelaki itu positif influenza A(H1N1) sehari selepas itu.

"Kes tersebut yang telah mengalami pelbagai komplikasi telah meninggal dunia pada 26 Julai 2009 jam 12.35 tengah hari, dan penyebab kematian dicatatkan sebagai pneumonia teruk dengan kegagalan pernafasan dengan kejutan septisemia dan kegagalan buah pinggang akut setelah tujuh hari mendapat rawatan di unit rawatan rapi hospital swasta berkenaan," katanya.

Beliau berkata seramai 18 kontak kes telah dikenalpasti dan hanya seorang sahaja yang mengalami simptom tonsilitis.

Sebelum ini, seorang pelajar lelaki tahun pertama warga Indonesia berusia 30 tahun yang dijangkiti Influenza A (H1N1) telah meninggal dunia pada 21 Julai lepas.

Dr Mohd Ismail berkata kematian itu termasuk dalam tujuh kes yang dikategorikan sebagai sporadik atau terpencil.

Katanya, enam kes tempatan lain yang dikategorikan sebagai sporadik terdiri daripada tiga kes yang dimasukkan ke hospital iaitu satu kes pneumonia, satu kes wanita hamil lima bulan dan satu kes pelajar remaja, manakala tiga kes lagi mendapat rawatan pesakit luar terdiri daripada anggota keluarga yang sama.

Beliau berkata sejumlah 49 kes baru, termasuk kematian itu dilaporkan hari ini dan kesemuanya adalah kes tempatan di kalangan warga Malaysia.

"Daripada 49 yang dilaporkan hari ini, 29 kes merupakan kejadian dari sembilan kluster baru dan 13 kes merupakan kejadian dari empat kluster sedia ada," katanya.

Menurut Dr Mohd Ismail, jumlah terkumpul kes Influenza A(H1N1) di Malaysia setakat ini adalah sebanyak 1,124 kes dengan dua kematian, dan daripada jumlah tersebut, 574 merupakan kes import dan 550 kes jangkitan tempatan.

Beliau berkata, daripada jumlah tersebut, 1,103 kes (98 peratus) telah sembuh dan hanya 10 kes sahaja yang sedang menerima rawatan antiviral di hospital manakala lapan kes lagi mendapat rawatan di rumah.

Merujuk kepada situasi global, Dr Mohd Ismail berkata sehingga kini, sejumlah 159,223 kes dengan 987 kematian telah dilaporkan daripada 158 negara, menyaksikan peningkatan sebanyak 1,200 kes dengan 12 kematian berbanding semalam.

Beliau berkata kementerian akan terus memantau kejadian kes yang dimasukkan ke hospital dan juga kejadian kluster penyakit serupa influenza (ILI)." Bagi memperlahankan penularan wabak penyakit itu, beliau menggariskan beberapa langkah termasuk meminta kejadian ILI atau jumlah ketidakhadiran di sekolah atau di tempat kerja yang luar biasa dilaporkan ke Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat untuk siasatan lanjut. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain