suria

Perarakan ISA: Ahli Pemuda Umno diminta berkecuali

ALOR SETAR: Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin hari ini mengingatkan anggota pergerakan itu supaya tidak menyertai mana-mana demonstrasi dan perarakan ke Istana Negara bagi menyokong atau pun membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1 Ogos.

Beliau berkata, pergerakan itu ada menerima jemputan untuk menyertai demonstrasi berkenaan, namun memilih untuk mengambil sikap berkecuali dan mengarahkan semua anggotanya berbuat perkara yang sama.

Khairy berkata, pendirian itu diambil kerana Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein telah memulakan proses kajian semula akta berkenaan, justeru itu tidak wajar diadakan demonstrasi untuk membantah atau menyokong pelaksanaan akta itu.

"Sebagai ketua, saya arahkan berkecuali. Janganlah kita mendahului proses (kajian semula) itu, tidak perlu ada demonstrasi," katanya kepada pemberita selepas mengadakan mesyuarat bersama pimpinan Pemuda Umno Kedah di Bangunan Tunku di sini semalam.

Dua kumpulan satu menyokong dan satu lagi membantah akta itu dilaporkan akan mengadakan demonstrasi dan berarak ke Istana Negara bagi menyampaikan memorandum masingmasing kepada Yang diPertuan Agong pada 1 Ogos ini.

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI)yang merupakan gabungan badan-badan bukan kerajaan dan parti pembangkang akan mengadakan perarakan ke Istana Negara pada pukul 2 petang Sabtu depan dari beberapa lokasi bagi menyampaikan memorandum itu.

Begitu juga dengan Majlis Permuafakatan Ummah (Perwaris), yang terdiri daripada gabungan 10 badan bukan kerajaan termasuk Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan Gabungan Graduan Melayu Malaysia (GGMM) akan mengadakan perarakan yang sama ke Istana Negara bagi menyokong pelaksanaan Akta ISA pada hari yang sama.

Kedua-dua kumpulan yang berbeza pandangan itu dijangka bertembung di jalanan kerana mereka menggunakan laluan yang sama untuk ke Istana Negara.

Khairy turut mengingatkan pergerakan Pemuda Umno peringkat bahagian supaya peka tentang cadangan pindaan Perlembagaan parti dan segera memberi maklum balas mengenai perkara itu sebelum Perhimpunan Agung Khas Umno pada Oktober ini.

Beliau juga menggesa anggotanya bergerak lebih aktif untuk menarik lebih ramai golongan berpengaruh seperti guru, ulama, cendekiawan dan penulis untuk menyertai pergerakan itu bagi menguatkan lagi barisan Pemuda Umno yang kini mempunyai kira-kira 750,000 anggota. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain