SPRM siasat 4 Exco Selangor

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengesahkan telah menjalankan siasatan ke atas empat orang exco kerajaan negeri Selangor berhubung kes salahguna peruntukan negeri yang disalurkan menerusi Pejabat Daerah Petaling.

Pengarah Siasatannya Datuk Mohd Shukri Abdull berkata pihaknya juga telah melawat empat kawasan di Selangor dan telah mengambil beberapa dokumen milik exco tersebut untuk siasatan.

"Siasatan berhubung kes itu telah dijalankan sejak minggu lepas dan dakwaan yang mengatakan lima ADUN (Anggota Dewan Undangan Negeri) lagi terlibat kita sedang siasat," katanya pada sidang media selepas mesyuarat Panel Penilaian Operasi SPRM di sini, hari ini.

Mohd Shukri berkata setakat semalam hanya empat exco sahaja disiasat.

"Kita hanya menerima maklumat secara umum berhubung perkara itu dan kita sedang menyemak beberapa fail berkaitan.

"Kita menyiasat semua kaum dan dakwaan yang mengatakan kita cuma menyiasat kaum Cina sahaja adalah tidak betul. Kalau betul tak salah buat apa nak takut," katanya.

Semalam, lima anggota SPRM menyerbu pejabat salah seorang daripada anggota exco negeri itu serta merampas beberapa dokumen termasuk sebuah komputer riba dan unit pemprosesan pusat (CPU).

SPRM turut menahan setiausaha politik exco tersebut bagi menjalankan siasatan.

Sementara itu, Shukri berkata kertas siasatan terhadap bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo berhubung rumah banglo yang dimiliki oleh ADUN Sungai Panjang itu baru bermula dan akan selesai dalam masa terdekat. BERNAMA

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain